25 Temmuz 2010 Pazar

Bursa


Kozahan

Serin hülyasıyla çeşmelerinin
Başındayım sanki bir mucizenin,
Su sesi ve kanat şakırtısından
Billûr bir âvize Bursa’da zaman.

Tanpınar "Bursa'da Zaman" şiirinde bu güzel şehirden böyle bahsediyor. Hatta Beş Şehir isimli kitabında yer verdiği şehirlerden biri de Bursa'dır. Ben de tarihi ve doğal güzelliğiyle sizi hayran bırakacak bir şehirden bahsedeceğim bugün. Dünyanın en büyük devletlerinden Osmanlı'nın başkentliğini yapmış olan, birçok âlimi ve hükümdarı topraklarında barındıran huzurun timsali bir şehir Bursa...  Kültürüne sahip çıkmış, yozlaşmamış bir şehir Bursa...

Bursa'da İstanbul gezimizin dönüşünde 1,5-2 saatlik bir mola verdik, bu kısa sürede ancak Ulu Camii görme,  ipek eşarp ve şalların satıldığı Kozahan'ı gezme ve nefis İskender'inden yeme fırsatımız oldu. Bu kadar güzel bir şehri birkaç saatte gezmek de birkaç fotoğrafla anlatmak da mümkün değil aslında. Ama kısa süre kalmış olsak da çok beğendiğim ve tekrar gitmeyi istediğim bu şehirden bahsetmemek de olmaz.


Ulu Cami'deki şadırvan


Ulu Cami, Türk tarihinin en büyük camisiymiş. Camiin en dikkat çekici özelliklerinden biri içerisinde yer alan şadırvan. Bununla ilgili çeşitli riyavetler var. En yaygın rivayet cami yapılırken bir kadının arsasını vermek istememesi, gönülsüz alınan bu yerde namaz kılınmasının doğru olmayacağı düşüncesiyle şadırvanın yapıldığı. yönünde.


Su sesi her zaman huzur verici olduğu için camiin en güzel yerlerinden biri şadırvanın etrafı.


Ulu Cami'den görüntüler









 

Blogun asıl teması yemek faslına gelince... Bursa'nın Kemalpaşa Tatlısı, Kestane Şekeri, İskender Kebabı, İnegöl Köftesi gibi lezzetleri dillere destandır. Bunlar ilk anda aklıma gelenler eminim bizim fazla bilmediğimiz pek çok lezzeti barındırmaktadır. Tabi Bursa denince akla ilk gelen yiyeceklerden biri iskender olunca biz de hazır Bursa'ya gelmişken yerinde yiyelim dedik. İskender'in doğduğu yer olduğu belirtilen Kebab İskender'de (Cevat İskenderoğlu) yedik. 1867'den beri kuşaktan kuşağa geçerek süren bu lezzeti kesinlikle yerinde tatmanız lazım. Son derece küçük ve mütevazi bir mekanı olan İskender'de ayakta sıra bekleyen insanları gördüğünüzde şaşırıyorsunuz. Ancak yedikten sonra da döner buysa bizim şimdiye kadar yediklerimiz neydi diye de düşünüyor insan. O kadar lezzetli...



  


Bursa'yı görmediyseniz mutlaka gidin, gezin görün, lezzetlerini tadın diyerek yazıma son veriyorum :)

Böylece bu yazıyla İstanbul gezimizi de sonlandırmış bulunuyoruz, sırada hangi gezi yazısı var acaba???


0 yorum:

Yorum Gönder