Enginar benin en sevdiğim sebzelerden biri, enginarla yapılan her şeye bayılıyorum... Şimdi tam da zamanı iken ve en güzel, en taze enginarların olduğu bir şehirde de yaşıyorken sık sık yapmaya, yemeye çalışıyorum. Lezzetli bir sebze olmasının yanı sıra faydalarından bahsetmeye bile gerek yok sanırım..
Bugün sizlerle geçenlerde denediğim ve çok beğendiğim Asma Yaprağında Enginar tarifini paylaşmak istiyorum. Bu tarifi önce Oktay Usta'da görmüştüm, daha sonra biraz nette dolaşınca Sofra dergisinin tarifleri arasında da rastladım. Klasik enginar dolmasına göre hazırlaması daha zahmetsiz. Lezzetli ve pratik bir yemek olmasının yanı sıra şık bir görüntüsü de var. Bu tarifi kendiniz için hazırlayabileceğiniz gibi misafir sofralarınızda zeytinyağlı çeşidi olarak da değerlendirebilirsiniz.
Enginarlı diğer tariflere de bir göz atmak isterseniz: Enginar Dolması, Fırında Tavuklu Enginar, Tavuklu Enginarlı Pilav, Garnitürlü Enginar.
Enginarlı diğer tariflere de bir göz atmak isterseniz: Enginar Dolması, Fırında Tavuklu Enginar, Tavuklu Enginarlı Pilav, Garnitürlü Enginar.
Şimdiden afiyet olsun..
Malzemeler:
- 4 adet enginar çanağı
- Yarım limon (enginar için)
- 15-16 adet asma yaprağı
- Yarım su bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı zeytinyağ
- 2 adet soğan (2'si tencerenin tabanına, 2'si dolma harcına)
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 adet kesme şeker
- Yarım çay bardağı sıcak su
- Tuz
- Yarımşar demet dereotu, maydanoz ve taze nane
- Karabiber, yenibahar
- Yarım limon
- Yarım çay bardağı zeytinyağ
- 1,5 su bardağı su
Yapılışı:
- Enginarları limonla ovun ve yine limonlu suda bekletin.
- 2 adet ince kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun. Dolmalık fıstığı ekleyip kavurmaya devam edin.
- Pirinci de ekleyip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra kuş üzümü, kesme şeker, tuz ve sıcak suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
- Ardından baharat ve yeşillikleri ekleyin.Karıştırıp tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Geniş bir tabağın üzerine sıcak suda haşilanmış iki tane asma yaprağını üst üste koyun, üzerine enginarı oturtun. Enginarın üzerine hazırladığınız harçtan 2 yemek kaşığı koyun. Üzerine de 2 adet asma yaprağı koyup her tarafını örtecek şekilde sarın.
- Diğer enginarları da aynı şekilde hazırlayın.
- Pişireceğiniz tencerenin dibine iki adet piyazlık doğranmış (ben halka doğradım) soğanı serin.
- Enginarları da yerleştirdikten sonra zeytintağ, limon suyu ve suyu ekleyip kısık ateşte 40-45 dakika kadar pişirin.Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
0 yorum:
Yorum Gönder