Turpotu Ege'de yetişen nefis otlardan biri. Üstelik hem lezzetli hem de şifalı... Yapılışı, otlarla yapılan diğer salatalarla aynı, kolay ama sadece bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Yaşadığınız yerde bulabiliyorsanız en azından bir kere alın, yapın tadına bakın derim.
Malzemeler:
- 1 bağ turpotu
- Zeytinyağı
- Limon
- Sarımsak
- Tuz
Yapılışı:
- Turpotlarının kalın sap kısımları kesilir (onları sonra değerlendireceğiz), yaprak kısımları alınır iyice yıkanır (epey kum tuttuğu için sirkeli suda da bekletmekte fayda var)
- Tencereye su ve tuz eklenip kaynamaya bırakılır. (çabuk kaynaması için tuzu sonra da ekleyebilirsiniz)
- Su kaynadıktan sonra turpotunun yaprak kısımları 2-3 seferde suya eklenir. (hepsini birden eklemiyoruz çünkü o zaman kaynamış olan su soğuyor)
- Yumuşayana kadar haşlanır, sonra kevgirle bir tabağa alınır.
- Ayrı bir yerde ezilmiş sarımsak, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile hazırlanan sos servise yakın salataya dökülüp hafifçe karıştırılır.
Peki turpotunun yaprak kısmlarını salata yaptıktan sonra ayırdığımız kalın sap kısımları ile ne yapacağız?
Ben onları da tuzlu suda yumuşayacak kadar haşladıktan ve doğradıktan sonra ertesi gün kahvaltıda değerlendirmek üzere dolaba kaldırdım. Ertesi gün bir tane yemeklik soğanı 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurdum, ardından doğranmış turpotlarını ekledim, tuz ve karabiber koydum, bir iki kez daha çevirdikten sonra da üzerine iki tane yumurta kırdım, tavanın kapağını kapattım, ocağın altını kıstım ve yumurtalar pişene kadar ocakta tuttum. Tavsiye ederim...
0 yorum:
Yorum Gönder