31 Aralık 2010 Cuma

Avcı Böreği


Bir yılın daha sonuna geldik... Bitişler her zaman hüzün verse de yeni başlangıçlara umut bağlamak insanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlıyor.  2011'in hepimiz için 2010'u aratmayacak güzellikte olmasını diliyorum. Umarım hepimiz için sağlıklı, huzurlu, mutlu, başarılı, dileklerimizin gerçekleştiği bir yıl olur...
Yıl sonu olunca şöyle bir geçmiş günlerin muhasebesi yapılır değil mi? Ben de bloguma bir baktım 2010'da sizlerle 201 yazı paylaşmışım ( bununla 202 :) ) ramazan ayında tarif ve davet sofralarında patlama olurken yaz aylarında gezi yazıları artmış. Bu yıl özellikle İzmir'de yaşayanların günübirlik gidebilecekleri yerleri tanıtan Asansör, Hancı Altınpark gibi yazılar en çok okunanlar arasına girmiş.  Aralık ayı bol etkinlikli geçmiş :) Hatta o kadar ki bu aydaki tek yemek tarifim turp otu salatası. Yeni yıla nasıl girersen tüm yıl öyle geçer inanışına göre 2011 de bol etkinlikli, bol gezmeli geçecek demek ki :) Etkinlikler, geziler olsun ama tarifler de olsun değil mi? Bu yüzden yeni yılınızı tarifli bir yazıyla kutlamak istedim. Tabi gönül isterdi ki daha yılbaşı ruhuna uygun bir yemek ya da pasta olsun, ama elde olan bu :)
Bugün tarifini paylaşacağım börek aslında -sanırım- çoğumuzun bildiği bir lezzet. Ben farklı olarak kızartmak yerine bu böreği fırında yapıyorum. Kıyma, bulgur ve cevizin uyumundan dolayı çok lezzetli bulduğum ve içli köftenin tadını taklit ettiğini düşündüğüm bu böreği umarım siz de dener ve seversiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 300 gr kıyma
  • 2-3 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1/2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • Tuz
  • Baharat (karabiber, kimyon...)
  • 5-6 dal maydanoz
Yufkaların arasına:
  • Sıvı yağ ve su karışımı
Üzerine:
  • 1 yumurta sarısı
  • Galeta unu
Yapılışı:
  • Bulguru bir kaba alın üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin üzerini kapatın.
  • Tavaya sıvı yağı alın, yemeklik doğranmış soğanları da ekleyip kavurun.
  • Ardından salçayı bir iki kez çevirdikten sonra da kıymayı ekleyin, suyunu salıp çekene kadar kavurun.
  • Diğer kapta bulunan bulguru, cevizi, tuz ve baharatı ekleyin, bir iki kez daha karıştırın.
  • En son doğranmış maydanozu da ekleyip ocağı kapatın.
  • Bir yufkayı serin üzerine biraz sıvı yağ ve biraz su ile hazırladığınız karışımı fırça ile sürün, üzerine 2. yufkayı kapatın.
  • Yufkayı sigara böreği gibi yapmak istiyorsanız 12 eşit parçaya paçanga böreği gibi biraz daha kısa ve tombul olmasını istiyorsanız 8 parçaya bölün.
  • Hazırladığınız iç harcı her birine eşit olarak dağıtın ve iki yanından katlayarak sarın.
  • Diğer 2 yufkaya da aynı işlemi tekrarlayın.
  • Bir kaba çırpılmış yumurta sarısını alın (biraz su ya da sıvı yağ ile seyreltin, ben bütün hamur işlerinde üzerine sürülecek yumurtaları bu şekilde yapıyorum)
  • Börekleri önce çırpılmış yumurtaya ardından da ayrı bir kasedeki galeta ununa bulayın ve yağlı kağıt seerilmiş fırın tepsisine dizin.
  • 180-200 derecede kızarana kadar pişirin.
Öneri:
  • İsterseniz böreğinizi ihtiyacınızdan fazla miktarda hazırlayıp paneleme aşamaından önce dondurucuya kaldırabilirsiniz, böylece gerektiğinde çıkarıp -çözülmesini beklemeden- sadece yumurta sarısı ve galetaya bulayıp pişirerek zaman kazanabilirsiniz. Ben dondururken önce bir tepsiy aralıklı dizip biraz donmasını sağlıyor daha sonra buzdolabı poşetine alıyorum, böylec birbirine yapışmadan donuyor ve poşetten istediğim sayıda börek alabiliyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder