5 Mayıs 2011 Perşembe

Çeşme'yi Gezelim I


Anadolu’nun eski yerleşim yerlerinden biri olan Çeşme, günümüzde ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir. Görülmeye değer doğal güzellikleri, tarihi, kendine has lezzetleri Çeşme’yi cazibe merkezi haline getirmektedir. Çeşme’yi biraz olsun anlayabilmek adına bu şirin tatil beldesini ziyaret ettiğinizde karşılaşacağınız güzellikleri anlatmakta yarar var.


1. Muhteşem güzellikteki denizi: Ülkemizin sahil şeridinde görebileceğiniz en özel koyları ve plajları Çeşme’de bulabilirsiniz. Yaklaşık 29 km’lik sahil şeridinde sizi büyüleyecek güzellikteki sahilleri görürseniz şaşırmayın, yaşamanın tadını çıkarın.


2. Spor alanları: Ülkemizin rüzgâr sörfü merkezi olan Çeşme’de rüzgâr sörfünün inceliklerini öğrenip sörf yapmanın keyfini yaşayabilirsiniz. Ayrıca kitesörf gibi adrenalin dolu spor müsabakalarını izleme fırsatınız olur. Dalış yapıp tarihin ve doğanın güzelliklerini denizin altında da yaşamaya devam edebilirsiniz. Ayrıca avcılıkla ilgilenenler için sonbaharda yaygın olarak domuz avcılığı yapılmaktadır. Kamp için oldukça uygun ortamları bulunmakta, bu da birçok kampçının Çeşme’yi tercih etmesi için bir neden olmaktadır.


3. Lezzetleri: Tamamı buraya özel birbirinden güzel lezzetleri yerinde tatma fırsatı bulabilirsiniz. Ege yemeklerinin en lezzetlilerini, sakızlı tatlıları ve dondurmaları, ayrıca ülkemizin balık çeşidi bakımından en zengin olan denizinden çıkan deniz mahsullerini burada deneyebilirsiniz.


4. Eğlencesi: Eğlence hayatını dolu dolu yaşamak isteyenler için güzel bir alternatif olan Çeşme; Bodrum, Marmaris, Antalya gibi turizm merkezlerindeki eğlence anlayışlarından farklı olarak gösterişten uzak ama size özel eğlence mekânlarıyla ön plana çıkmaktadır. Özellikle Ayayorgi ve Alaçatı’daki eğlence mekânları gecenin ilk saatlerinden sabahın ilk ışıklarına kadar kaliteli eğlencenin adresi olmaktadır.


5. Tarihi: Dünyanın en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olan Çeşme’de Anadolu medeniyetlerinin ve Osmanlı Devletinin izlerini bozulmamış halleriyle görmek mümkün. Tarih meraklıları adına birçok dönemi bir arada görmeleri açısından bulunmaz bir fırsat sunan Çeşme, özellikle Kale içerisindeki müzesiyle geçmişe ışık tutuyor.


6. Konaklama: Otelleri bir beldeyi görmek için neden olur mu diye düşünüyorsanız Çeşme’yi görmeniz için bir sebep daha çıkıyor ortaya. Kentsel sit alanı kabul edilen Çeşme, Alaçatı’da en genci 150 yıllık olan tarihi evlerin butik otel olarak dokularının korunması ve müşterilerine özel hizmetleriyle gidilip kalınması gereken yerler olarak karşımıza çıkıyor.
Bütün bu güzellikleri sizlerle detaylı bir şekilde paylaşmak istiyoruz bu yüzden Çeşme yazımız birkaç bölümden oluşacak. Böylelikle Çeşme’yi tanımak daha kolay olacak.
Çeşme’yi incelerken 3 bölgeye ayırmayı uygun gördük:
1-                Çeşme merkez
2-                Çeşme Ilıca ve dolayları
3-                Çeşme Alaçatı ve dolayları
Bu üç bölgeyi ayrı ayrı inceleyip sonrasında bütünü görmenizi sağlamak istiyoruz.


Çeşme Merkez
Çeşme merkez, Dalyan ve Çiftlikköy’den oluşan bölümü, önemli gördüğümüz güzellikleriyle sizlere anlatmaya çalışacağız.
1. Muhteşem güzellikteki denizi: Sizlere iddialı gelebilecek olan bu başlık, Çeşme’yi tanıdıkça sizlerin de hak verdiği bir gerçeğe dönüşecektir. Çeşme merkez bölgesindeki sahil ve plajlar ülkemizde çok az yerde görebileceğiniz güzellikleri içinde barındırıyor.


Pırlanta Plajı: Adını pırlanta gibi göz kamaştıran kumundan alan Pırlanta Plajı, Çeşme merkeze 10 km uzaklıkta bulunan Çiftlikköy yakınlarında bulunmaktadır. Pırlanta Plajı incecik kumu, tertemiz suyu ve 250 metre boyunca uzanan sığ denizi ile deniz eğlencesi arayanların ilgi odağı oluyor. Bu plajda, deniz içerisinde yürümeye başladığınızda, derinleşmeyen bir havuzda yürüyormuş izlenimine kapılırsınız, özellikle çocukların ve ailelerin ilgisini çekebilecek bu özellikte bir denizi başka yerde bulmak pek mümkün değil. Spor tutkunlarının da uğrak yeri olan bu plajda zaman zaman kitesorf ve rüzgâr sörfü yapanları görmek mümkün olabiliyor. Ayrıca bu bölgede bulunan birçok beach klüpte eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.
Altınkum Plajı: Yine Çiftlikköy tarafında yarımadanın güney yakasında bulunan Altınkum, tatil anlayışı dinlenirken eğlenmek olan tatilcileri mutlu edecek bir özelliktedir. Doğal dokusu ve denize doğru uzanan altın rengindeki kumuyla sizlere keyifli dakikalar yaşatmayı hedefleyen Altınkum’da birçok beach klüple eğlence için sizleri beklemektedir.
Çatazmak Plajı: Çeşme merkeze çok yakın olan bu plajda dinlenmenin ve suyun tadını çıkarabilirsiniz.


Eşek Adası:İsmini adanın asıl sahiplerinden alan Eşek Adası muhteşem doğası ve denizinin güzelliğiyle görülmesi gereken yerlerdendir. Teknenizle veya yat turları aracılığıyla gidebileceğiniz bu adada ev sahibi eşeklerin konukseverliği ve onlar için hazırlanmış doğal yaşam alanlarını göreceksiniz. Özellikle bahar aylarında kokusuyla büyüleyen kekikleri toplayabilir, ada etrafında dalış yapabilirsiniz. Ayrıca ada yakınındaki Mavi Koy da görmeniz gereken yerlerdendir.


Dalyan: Denizin ve sakinliğin tadını çıkarabileceğiniz yerlerden biridir Dalyan. Tatilcilerin vazgeçemediği güzellikte plajlara ve koylara sahiptir. İç limanıyla tekne sahiplerine ev sahipliği yapmaktadır.

2. Spor Alanları: Özellikle dalış sporlarının yapılabileceği koylara sahip bu bölgede, Pırlanta plajı dolaylarında rüzgâr sörfü de yapabilirsiniz. Ayrıca amatör balıkçıların uğrak yerlerinden olan bu koylarda çipura, karagöz, mercan gibi balıkları avlayabilir, teknelerin düzenlediği etkinliklere de katılabilirsiniz.


3. Lezzetleri: Özel lezzetlerle karşılaşacağınız bu bölgede sizlere tavsiye edebileceğimiz güzel mekânlardan bahsetmek istiyoruz.
Dalyan Restoran Cevat’ın Yeri: Balık, insanoğlunun yaratılışından bugüne hep hayatın içerisinde olmuştur. İnsanoğlunun geçmişten günümüze zevkle yediği besinlerin başında gelir. Denizin uçsuz bucaksızlığında kendi başına yaşayan balık, küçük ama özgür dünyasında bize hayranlık uyandırırken tadıyla damaklarımızda hoş tatlar bırakıyor. Hayatımızın vazgeçilmezlerindendir balık, bu yüzden balık yiyeceğimiz mekânları özenle seçeriz. Deniz kentinde yaşamak beni hep mutlu etmiştir, birbirinden güzel restoranları tanıma fırsatını bulmuş ve bu restoranlarda Ege’nin onlarca çeşit balığını bulup, çeşit çeşit mezelerinin tadını çıkarmışımdır. Çeşme’de bulunan “Dalyan Restoran Cevat’ın Yeri” İzmir’de iyi balık yiyebileceğiniz yerlerin başında gelmektedir. Çeşme’de tatil yapıyorsanız balık için muhakkak Dalyan’ı tercih etmelisiniz, Dalyan’da ise Dalyan Restoranı. Yat limanın deniz yönünde girişinde bulunan bu lezzet mekânı, ortamı ve yaptığı işe verdiği ciddiyetiyle örnek olacak bir müessese. Cevat Bey sürekli işin başında, balıkları kendi eliyle hazırlıyor, mezeleri ve balık türleri bir harika. 1975 yılından beri İzmirlilerin uğrak yeri bu güzel mekân. Burada deniz ürünlerini en taze haliyle bulabilirsiniz, mevsimine göre balıklar da değişmekte ama çipura ve levrek sizler için her zaman hazır. Genel olarak sinarit, lagos, barbun, tekir, lüfer, kalkan, kalamar, karides, ahtapot, ıstakoz bulabileceğiniz deniz ürünlerinden. Balığın türüne göre pişirme şekli de değişmekte. Bütün bu çeşitler içerisinde ızgarada hazırlanmış çipuranın vazgeçilmezim olduğunu söylemeliyim. Ara sıcak olarak da balıkçı böreği, karides, ızgara, midye tava, sardalya dolma, kalamar gibi lezzetleri deneyebilirsiniz. Bir balık restoranının olmazsa olmazı olan meze reyonu da oldukça iddialı. Dalyan Restoran’da. deniz börülcesi, şevketi bostan, şakşuka, midye salatası, radika, ahtapot salatası, cibes otuza yakın meze çeşidinden bazıları. Şansınız varsa lakerda ve kabak çiçeği dolmasının tadına da bakabilirsiniz. Yemek sonrası tatlı için yeriniz kalırsa kalburabastı, helva tarama, fırında helva, kabak tatlısı buradaki tatlılardan sadece birkaçı.
Hizmet anlayışına gelince profesyonel garsonlardan hizmet alıyorsunuz, bu da sizi mutlu kılıyor. Ayrıca deniz kenarında yemek yemenin keyfi gerçekten bir başka, ortam çok temiz ve müşteri memnuniyeti üst düzeyde tutuluyor. Fiyat olarak içecekler hariç kişi başı 35-40 Lira arası dilediğiniz lezzetlerden tadabiliyorsunuz. Ailenizle, dostlarınızla güzel bir akşam geçirmek için Dalyan Restoran iyi bir seçim.


İmren Lokantası: Çeşme merkezde çarşıda yer alan bu lokanta daha çok tencere yemekleriyle ünlü. Soğan yahnisi, güveç, yaprak sarması, (mevsiminde) enginar dolması, yaprak sarması en çok tercih edilen lezzetlerden. İsteyenler için sulu yemek dışında ızagara çeşitleri de var. Ama asıl vazgeçilmezler zeytinyağlılar. Malum Ege mutfağı denince akla zeytinyağlılar ve ot yemekleri gelir. Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, kenger, hindiba, şevketibostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı, tarlaçivisi, suteresi Çeşme'de, dolayısıyla da esnaf lokantalarında en çok tüketilen otlar arasında. İmren'in sırrı, otların mümkün olduğunca az haşlayıp yeşil rengini koruması; otları sadece limon suyu ve asit oranı 0,5'ten az olan sızma zeytinyağıyla tatlandırarak ılık sunması.


Rumeli Pastanesi: Bu pastanenin dondurmaları o kadar lezzetli ki yazın her daim önünde uzun bir sıra görmek mümkün. Özellikle sakızlı dondurmasıyla ünlü ama kavunlu, karadutlu, Çeşme limonlu, vişneli, şeftalili vs. bütün çeşitleri güzel. Farklı bir lezzet olarak tahin-pekmezli dondurmayı da önerebiliriz. Dondurmalarında aroma yerine meyvenin kendisini kullanıyorlar. Kavunlu dondurmanın lezzeti Ovacık kavunundan, limonlunun lezzeti Çeşme limonundan geliyor. Bu arada Türkiye'de sakızlı dondurmayı ilk yapanın onlar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Mekan olarak mütevazı bir yer. 1945'den beri hizmet veren pastanenin dondurmaları dışında reçelleri de ünlü. Çeşme'ye gittiğinizde çarşıda yer alan bu pastaneden dondurma yemeyi ve evinize götürmek için reçel almayı unutmayın, eminim çeşitler arasında seçim yapmakta zorlanacaksınız.

4. Eğlencesi: Eğlence hayatıyla iddialı olan Çeşme’de güzel zaman geçirebileceğiniz birçok mekân bulunmakta. Özellikle Ayayorgi koyu yazları eğlencenin kalbinin attığı yerlerin başında gelir.


Indaba: Çeşme Dalyan’da bulunan bu eğlence mekânı, gündüzleri beach kulüp, geceleri ise birbirinden güzel şovlarıyla misafirlerinin ilgisini çeken renkli bir gece kulübüne dönüşmektedir.
Mojito: Çeşme’nin eğlence mekânı Mojito gündüz plajı gece ise birbirinden güzel şov ve partileriyle eğlencenin tavan yaptığı yerlerden biri haline geliyor. İçerisinde birbirinden güzel lezzet mekânlarının olduğu Mojito’da eğlence sabaha kadar sürüyor. Sakızlı Koy, Dalyan’daki bu eğlence mekânı sizi baştan çıkaracak.


Paparazzi: “Sabaha kadar eğlence, sabah da denize” sloganıyla Paparazzi İzmir’in en güzel mekânlarından biri, Ayayorgi koyunda bulunan bu eğlence mekanı sizleri mutlu edecek yerlerin başında geliyor. Çeşitli etkinlikleri, partileri ve eğlenceleriyle gecelerinizi renklendirecek, gündüzleri ise denizin keyfini çıkaracaksınız.

 Shayna: Ayayorgi’de bulunan bu güzel mekân konserlere ve etkinliklere ev sahipliği  yapıyor. Eğlenceyi sonuna kadar yaşayabileceğiniz güzel yerlerden biridir.


Çeşme Marina: Birçok ünlü markayı ve eğlence mekânlarını bir arada bulabileceğiniz bir yer Çeşme Marina. Tuval, Port Balık, Bonjour, Sir Winston House, Kumrucu Şevki, Milestone, Room Marine, Furun gibi ünlü markalar marina içerisinde yerini almışlar.


2010 haziranında açılan marina, çok genç olmasına rağmen ülkemizdeki marinalar içerisinde en iddialısı durumunda.


Marinadaki kaliteli mekânların başında gelen Monk özellikle sunduğu lezzetler ve Çeşme akşamlarını keyifli hale getiren canlı performanslarıyla misafirlerine keyifli dakikalar vaat ediyor.


5. Tarihi: Çeşme’nin tarihine baktığımızda M.Ö 1000’li yıllarda Giritliler tarafından bugünkü Ildırı beldesinde kurulmuş olduğunu görüyoruz. Geçmişten bu yana İyonyalıların, Lidyalıların bir dönem Perslerin ve sonrasında Roma ve Bizans’ın egemenliğine giren Çeşme, 11.yüzyılın sonlarına doğru ünlü Türk denizcisi Çaka Bey tarafından Türk egemenliğine geçmiştir. 14. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı egemenliğine geçen Çeşme’de bulunan Çeşme Kalesi tarihe ışık tutması adına önemlidir. Eski adıyla “Erythrai” denilen Ildırı’da geçmişe ışık tutan eserleri görmek mümkündür.


Çeşme Kalesi (Çeşme Müzesi): Çeşme merkezde bulunan Çeşme Kalesi, 1508 yılında II. Bayezıt tarafından yaptırılmıştır. Kale, ticaret gemilerini ve limanı düşman saldırılarına karşı koruma amacıyla imar edilmişti.


İçerisinde Çeşme Arkeoloji Müzesi bulunan kalede Çeşme’nin eski dönemlere ait antik eserlerini bulmak mümkündür.


1770 yılında yapılan Çeşme deniz savaşı, diğer adıyla Çeşme Baskını, Osmanlı Devleti ve Rusya arasında gerçekleşmiş ve Osmanlı Devleti deniz gücünü tamamen kaybetmiştir. Türk tarihi ve Rus tarihi açısından önemli olan bu savaşla ilgili tarihi belgeler ve tarihi eserler Çeşme Kalesi’nde sergilenmektedir.


Kervansaray: 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bu kervansaray Çeşme merkezde bulunup, restore edilip ziyaretçilerine ev sahipliği yapmayı beklemektedir.

6. Konaklama: Bu bölgede birbirinden güzel konaklama mekânları bulabileceğiniz butik oteller ve moteller bulunmaktadır.

Kervansaray Boutique Hotel: Tarihi kervansaray içerisine yapılmış olan bu butik otel, sizlere hayallerinizin tatilini yaşatacak. Hem tarihi dokuyu hissedip hem de şıklığın ve zarafetin tadına varacaksınız.


Bu yazımızda Çeşme merkez ve çevresinden bahsettik, bir sonraki yazımız Ilıca, Şifne, Paşalimanı ve Ildırı ile ilgili olacak. Sonraki yazımız haftaya cumaya :)

0 yorum:

Yorum Gönder