3 Ocak 2011 Pazartesi

Aşure



Daha önce de belirttiğim gibi annemin aşuresi çok güzel olur ya da herkese kendi annesinin aşuresi başka güzel gelir çünkü damak tadı ona alışmıştır :) Hal böyle olunca aşure ayı girdiğinden beri anneme mutlaka hafta sonu yap ve ben her aşamasını fotoğraflayayım diyebaskı yaptım :) Kadıncağız benim müsait olmamı beklerken neredeyse aşure ayı çıkacaktı :) Ama sakınan göze çöp batar misali çok özendiğim halde aşamalarını fotoğraflama imkanım olmadı, hatta aşureyi de hava kararmaya yakın çekebildiğim için malesef tadının güzelliğini fotoğrafa yansıtamadım...

Ama lezzeti harikaydı sıcak ayrı güzel soğuk ayrı güzeldi. Sz de hala denemediyseniz yapın, dağıtın bu güzel geleneğimizi yaşatalım derim.

Bu arada benim gibi aşurenin en sevdiği yeri sadece buğdaylı kısmı olan var mı merak ediyorum :)

Malzemeler:
  • 1 kilo buğday
  • 2 su baradğı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 1/2 kilo kuru üzüm
  • 1/2 kilo kuru kayısı
  • 2 kilo şeker
Üst süsleme:
  • Tarçın
  • Kavulmuş susam
  • Kavulmuş dolmalık fıstık
  • Ceviz, fındık vs.
  • Kuşüzümü
  • Nar
Yapılışı:
1 gün önce yapılması gerekenler:
  • Buğday ayıklanır, bol suyla yıkanır ve 1-2 saat ıslatılır.
  • Ardından üzerine su eklenip bir taşım kaynatılır, suyu süzülür. (aşurenin renginin koyu olmaması için)
  • Üzerine sıcak su eklenerek tekrar ocağa alınır ve buğdaylar yumuşayana kadar arada kaıştırarak kaynatılır. (annem karıştırırken kepçenin arkasıyla buğdayları da ezdiğini, böylece nişasta ya da pirinç gibi kıvam arttırıcı bir şeye gerek kalmadan muhallebi kıvamında bir aşure olduğunu söyledi.)
  • Haşlanan buğdayları ocağı kapattıktan sonra ertesi güne kadar suyu ile birlikte bırakıyoruz. (su buğdayların üzerini geçecek kadar olmalı ki ertei güne kadar üstte kalan buğdaylar kurumasın)
  • Fasulye ve nohutlar da ayrı tencerelerde yumuşayama kadar haşlanır ve süzülür.
Aşure günü yapılması gerekenler:
  • Buğday ocağa alınır, kaynamaya başladıktan sonra nohut ve fasulye eklenir -gerekiyorsa sıcak su eklenir-
  • Ardından üzüm ve kayısı, daha sonra da şekeri eklenir.
  • Bütün malzemeler yumuşayana ve aşuıre istenen kıvama gelene kadar pişirilir. (şeker eklendikten sonra dibine tutması kolaylaşacağından karıştırma sıklığını arttırmak lazım)
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra kaselere alınarak arzu edilen şekilde süslenir. 
 Notlar:
  • Nohut ve fasulye de ölçüleri haşlanmış olarak verdim, çünkü annem haşlanmış bakliyatları dondurucuya koymak için düdüklüde fazlaca haşladı, aşure için 2'şer bardak bakliyat kullandı.
  • Kayısı, kuru üzüm, kuşüzümü gibi ürünlerin tam olarak temizlenebilmesi için en az birkaç saat ılık suda bekletilmesinde fayda var.
  • Aşureye incir de eklemek istiyorsanız renginin kararmaması için en son ekleyin.
  • Bu ölçülerle büyük bir tencere çıkıyor, daha az yapmak istiyorsanız, ölçüleri yarıya indirerek deneyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder