Sizlere bir önceki yazımda benim için çok güzel bir deneyim olan Serin Tatlar Atölyesi'nden bahsetmiştim. O gün için iki tarif seçmiştim, biri pişen cheesecake örneği olarak Böğürtlenli Cheesecake idi. Üzerini farklı pek çok sosla deneyebileceğiniz bu cheesecake tabansız bir tarif olmasıyla da farklı bir özellik taşıyor. Hala denemediyseniz tavsiye ederim. Uyguladığımız bir başka tarif ise pişmeyen cheesecakee örnek olarak Limonlu Cheesecake idi.
Bu tarifte sık kullanılan yulaflı bisküviye alternatif olarak kek kullandım. Böylece hem hazır ürün kullanmamış hem de kalan keklerinizi değerlendirmiş oluyorsunuz. Üstteki kremada ise ölçülerde oynama yaparak Peçeteden Notlar'daki tariften faydalandım.
Malzemeler:
Taban
- 300 gr kakaolu kek
- 50 gr tereyağı
Üst
- 1 paket labne (200 gr.)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 kutu krema (200 gr)
- 25 gr toz jelatin
- Yarım limon suyu
- 1 limon kabuğu
Yapılışı:
- Taban için kekleri parçalayıcıda un haline getirin, erimiş tereyağı ile karıştırın.
- Yağlı kağıt serdiğiniz kelepçeli kalıbın tabanına eşit şekilde kekten hazırladığınız tabanı yayın.
- Yaklaşık 10 dakika fırınlayın. (Tüm pişmeyen cheesecaklerde tabanı fırınlamanızı öneririm, biraz kuru hale gelip üst malzemeyi emmemesi için)
- Fırından çıkan tabanı soğumaya bırakın, bu arada üst kısmı hazırlamaya başlayın.
- Labneyi kağıt havlu serilmiş bir süzgecin üzerinde yaklaşık yarım saat bekleterek suyunun süzülmesini sağlayın.
- Labne, krema ve şekeri çırpın.Limon suyunu ekleyin.
- Ayrı bir yerde toz jelatini 4-5 yemek kaşığı su ile (oda sıcaklığında) karıştırarak eritin, daha sonra küçük bir kaba alıp benmari usulü eriterek homojen hale gelmesini sağlayın. (Direkt ateşin üzerine koyarsanız özelliğini kaybedecektir!)
- Jelatini labneli karışıma ekleyin, karıştırın.
- Karışımı kekten hazırladığınız tabanın üzerine dökün, en üstü rendelenmiş limon kabukları ile süsleyin (isterseniz içine de katabilirsiniz.)
- Buzdolabına kaldırıp en az iki saat dinlendirin. Daha sonra üzerini dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın (ben badem, beyaz çikolata kırıntıları ve limon kullandım)
- Daha yüksek bir cheesecaje isterseniz daha küçük bir kalıp kullanabilirsiniz, ben 26 cm'lik kelepçeli kalıp kullandım.
0 yorum:
Yorum Gönder