Bugünkü tarifimiz iftar sonrası için uygun hafif bir sütlü tatlı. Bildiğiniz irmik tatlısının birkaç farklı dokunuşla azıcık oynanmış hali... Ve tabii ki yine çok sevdiğim böğürtlen sosla. Siz isterseniz aynı sosu dilediğiniz meyve ile hazırlayabilirsiniz. Tarifin ilham kaynağı Oktay Usta...
Klasik sütlü irmik tatlısı tarifime göz atmak isterseniz tık tık.
Malzemeler:
Muhallebi için
- 1 lt süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 6 yemek kaşığı irmik
- 1 poşet damla sakızlı vanilin (Dr Oetker) (ya da damla sakızı)
- 2 yemek kaşığı toz badem ya da fındık
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
Sos için
- 1 kase böğürtlen
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı nişasta
Yapılışı:
- Muhallebi için bütün malzemeleri -vanilin hariç- pişireceğiniz tencereye ekleyin ve çırpma teli ile karıştırın.
- Kıvamı koyulaşıp göz göz olunca ocağın altını kapatın, damla sakızlı vanilini ekleyip karıştırın.
- Kullanacağınız kaba dökün ve soğumaya bırakın (ben büyük boy yuvarlak borcam kullandım)
- sos için tencereye böğürtlen, şeker ve suyu ekleyip kaynatın,
- Ayrı bir yerde nişastayı biraz su ile açın ve sosa karıştırmaya devam ederek yavaş yavaş ekleyin.
- Karıştırın ve kıvam alana kadar ocakta tutun.
- İlk sıcaklığı çıktıktan sonra soğumuş ve katılaşmış olan tatlının üzerine dökün.
- Tatlıyı buzdolabına alıp soğuk olarak servis edin
Notlar:
- Kişi sayınız az ise daha küçük bir kaba yarım ölçü yapabilirsiniz.
- Sos için şeftali, kayısı, vişne gibi farklı meyveler kullanabilir ya da bu sosu farklı sütlü tatlı tariflerinizde deneyebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder