29 Aralık 2012 Cumartesi

Frambuazlı Yaş Pasta ve Mutlu Seneler


Yeni yıla tatlıyla girelim bütün yılımız da tatlı geçsin değil mi?

Bugün sizlerle harika bir pasta tarifi paylaşacağım. Normalde yaş pastayı çok seven biri değilimdir. Hele hazır  pastaları hiç... Yerken mutlaka şantili kısmını bir kenara ayırırım, tadı bana ağır gelir. Ve bol meyveli pastaları severim, özellikle kırmızı meyvelileri. Keki de yumuşacık olmalı...  İşte bu pasta tam da böyle. Siz de bu tarz pastaları seviyorsanız bu pastaya bayılacaksınız.


Bu pastayı ilk kez İzmirli Yemek Blogu Yazarları Buluşması'nda tattım. Sevgili blog yazarı arkadaşım Tülay hazırlayıp getirmişti. Pasta beni önce görüntüsüyle, daha sonra da tadıyla cezbetti, tek kelimeyle muhteşemdi ve ilk fırsatta Tülay'ın blogundan tarifi alıp denedim. Pandispanyası da kreması da çok başarılı kesinlikle tadan herkesin çok beğendiği ve hazır mı diye sorduğu bir pasta oldu, mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Tülaycığıma bu güzel tarifi için çok teşekkür ediyorum.


Geldik 2012'nin son günlerine... Şimdi dönüp 2011'i ve 2012'yi karşılama yazılarımı okudum (blogumun en sevdiğim yanlarından biri de bu)... 2011'i çok kötülemiş, 2012'den çok büyük beklentiler duymuş ve çift yılların uğruna inanmışım :) Şimdi 2012'yi değerlendirdiğimde hayatımda radikal kararlar aldığım ve önemli değişiklikler yaşadığım bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Bunlar iyi sonuçlar mı verir kötü mü bunu zaman gösterecek... Çünkü hayatta iyi sandığımız bazı şeyler kötüye dönebiliyor ve kötü olarak değerlendirdiğimiz olaylar bize yepyeni bir hayat sunabiliyor... 

2013'ten çok büyük beklentilerim yok sağlık ve huzur olsun yeter, bir de şu an sahip olduğum güzellikleri kaybetmeyeyim, onlar hayatımda kalsın yeter :)

Sizlere de yeni yılın güzellikler getirmesini bu pasta gibi tatlı ve pespembe geçmesini diliyorum...


Malzemeler:
Pandispanya
  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • 3 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
Krema
  • 4 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası (tepeleme)
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 100 gr beyaz çikolata
  • Yarım su bardağı file badem
  • 1 kutu krema (200 ml)
  • 50 gr böğürtlenli sos (Dr Oetker)
Pastanın içine
  • 250-300 gr frambuaz (dondurulmuş)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Frambuaz ve şeker bir dakika birlikte kaynatılıp soğutulacak.
Pandispanyayı ıslatmak için
  • Yaklaşık 1 su bardağı süt
Pastanın üzerine
  • 100 gr beyaz çikolata (ben Bademmutfaktan aldığım  frambuaz aromalı beyaz çikolatayı kullandım)
  • Yarım su bardağı file badem

Yapılışı:
Pandispanyanın yapılışı
  • Derin cam bir kasede yumurtaları, şekeri ve vanilini mikserle 5 dakika çırpın.
  • Üzerine  un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve mikserin en düşük ayarında 1 dakika daha karıştırın.
  • 21 cm çapında kelepçeli kek kalıbının altına yağlı kağıt serin, kalıbın yanlarına da yağ sürüp hafif un serpin ve  karışımı kalıba boşaltın
  • Önceden 5 dakika kadar ısıtılmış 175 derece fırında  40 dakika kadar pişirin. Pandispanya pişerken ilk 30-35 dakika kesinlikle fırının kapağını açmayın, pandispanyanız çöker.
  • Pandispanyanın pişip pişmediğini keskin bir bıçakla kontrol ettikten sonra fırından çıkarın ve pandispanyayı 5 dk sonra kelepçeli kalıptan çıkarın. Çünkü pandispanya sıcak kalıpta kalırsa soğudukça çöker.
Kremanın yapılışı
  • Tencereye nişasta, un, yumurta, süt ve şekeri koyun ve tel çırpıcıyla çırptıktan sonra tencereyi ocağa koyun ve karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. 
  • Tencereyi ateşten aldıktan sonra beyaz çikolatayı ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın. Kremayı soğumaya bırakın.
  • 200 ml lik kremayı mikserle katılaşıncaya kadar çırpın içine Dr Oetker böğürtlen sosu ekleyin bu karışımı, soğumaya bıraktığınız diğer kremaya ekleyip kremayı dondurucuda 15- 20 dakika bekletin. Kremaya file bademleri de ekleyip, karıştırın.
Pastanın oluşturulması:
  • Pasta servis tabağınıza, pandispanyayı pişirdiğiniz kelepçeli kek kalıbının kelepçeli çemberini koyun.
  • Pandispanyayı enlemesine 3 parçaya kesin. Servis tabağınıza kelepçeli çemberin içine pandispanyanın ilk parçasını yerleştirin. Tabana yerleştirdiğiniz pandispanyayı sütle nemlendirin. Üzerine kremanın 1/3 nü sürün. Frambuazların yarısını tüm yüzeye yerleştirin.
  • İkinci pandispanya parçasını yerleştirin ve sütle nemlendirin, krema sürüp kalan frambuazları yerleştirin. Üzerine pandispanyanın son parçasını da yerleştirin ve krema sürün. Pastanın üzerini rendelenmiş beyaz çikolata ve file bademle kaplayın.
  • Bu şekildeyken pastanızı buzdolabının dondurucusunda  15-20 dakika bekletin.
  • Daha sonra  kelepçeli çemberi çıkarın, pastanın kenarlarını da kalan kremayla kaplayın,  kenarlarına da rendelenmiş beyaz çikolata, badem  serpin. Buzdolabında  en az 6 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Not
  • Pandispanyayı bir gün önceden pişirirseniz pastanız daha lezzetli olur.

0 yorum:

Yorum Gönder