Bugün sizlerle geçtiğimiz haftalarda katıldığım çok keyifli aynı zamanda da bilgilendirici bir etkinliğin detaylarını paylaşmak istiyorum. Söke Un tarafından düzenlenen "Toprağın Bereketi" etkinliğinde konumuz makarna yapımı, mekanımız ise İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsü (İMSE) idi. Daha önce pek çok etkinliğe katılmış olmama rağmen Söke Un'un davetini aldığımda ayrı bir heyecan duydum. Bunun iki sebebi var: Birincisi blog yazarı arkadaşlarımda ilk kez bir mutfakta bir araya gelme ve birlikte bir şeyler öğrenme ve uygulama şansım olacaktı. İkincisi ise açıldığını duyduğumdan beri merak ettiği İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsü'nü görme fırsatım olacaktı. Böylece Söke Un İzmir'deki blog yazarlarını ilk kez yemek konulu bir workshop ile bir araya getirerek bir ilke imza attı.
Gelelim günün detaylarına... Güzel ve güneşli bir cumartesi günü diğer blog yazarı arkadaşlarımla İMSE'nin mutfağında buluştuk. İMSE Balçova'da hemen Agora Alışveriş merkezinin karşısında cadde üzerinde, merkezi bir konumda... Mutfağa girdiğimde çok şaşırdım oldukça geniş ve profesyonel bir mutfakla karşılaştım. Blogumu takip ediyorsanız yemek kurslarına ne kadar meraklı olduğumu ve neredeyse İzmir'deki bütün yemek konulu kursları dolaştığımı ve izlenimlerimi burada da yazdığımı biliyorsunuzdur. Daha önceki mutfaklarla karşılaştırdığımda İMSE'nin tam da İzmir'e yakışacak iddialı bir yemek okulu olacağını düşündüm. Zaten adı bile bu iddiayı göstermiyor mu?
Şefimiz bize taze makarna yapmak için temel alabileceğimiz ve sonra bunu çeşitli malzemelerle zenginleştirebileceğimiz hamurun tarifini verdi ve hep birlikte uygulamaya başladık. Temel makarna hamuru için 200 gr un, 2 yumurta, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz kullandık. Daha sonra bu malzemelere çeşitli eklemeler yaparak yukarıda görmüş olduğunuz rengareng makarna hamurlarını elde ettik. Eminim ilk bakışta çoğunuz bu renkleri gıda boyası ile elde ettiğimizi düşündünüz. Ama yanıldınız :) Yeşil olan hamurun içine ıspanak püresi, pembiş olanın içine pancar püresi, kırmızı olanın içine domates püresi ekledi şefimiz. Ne güzel fikir değil mi? Bir de otlu makarnamız vardı ki içinde tarhun, kekik, nane, zerdeçal, kırmızıbiber gibi ot ve baharatlar yer alıyordu.
Makarna hamurlarımızı hazırladıktan sonra sıra şekillendirme aşamasına geldi. Tabi her türlü donanıma sahip bir mutfakta bunu yapmak kolaydı, kenarda sıralanmış bizi bekleyen makinalar yardımıyla hem hamuru istenen inceliğe getirmek hem de istenen şekilde kesmek mümkün oldu.
Özger Şef bu klasik kesme yöntemleri dışında aynı hamurla ravyoli ve tortelliniyi nasıl yapabileceğimizi de gösterdi. Ardından makarnalarımızın bir kısmını tadım yapmak için pişirdik ve şef bize kendi hazırladığı domatesli sosun sırlarını anlattı. Diğer yanda ravyoli ve tortellini için yer elması ve farklı mantar çeşitlerini kullanarak hazırladığı çok lezzetli bir iç harcı da anlattı.
Makarnalar pişip sos da hazırlandıktan sonra sıra bu lezzetleri tatmaya geldi. Taze makarnaları domatesli sos ve parmesanla birlikte yerken hazır makarna ile arada ne kadar lezzet farkı olduğunda hemfikirdik. Evet hazırlaması daha zor ama ortaya çıkan lezzet de çok farklı.
Böylece günün sonunda bu güzel mutfakta yaklaşık 4 saat geçirmiş, makarna yapımı ve sosları konusunda pek çok şey öğrenmiş, bir de bu lezzetleri tatmıştık. Daha sonra ise şefimizin elinden sertifikalarımızı aldık. Söke Un tüm bunlara ek olarak bir de kendi ürünlerinden oluşan bir hediye paketiyle uğurladı bizi ve unutulmaz bir gün yaşamış olduk. Ben Söke Un'un unlarını uzun zamandır kullanıyorum, ama ekmek karışımlarını hiç denemedim, pudingleri olduğunu da ancak ürünleri görünce öğrendim. Denedikten sonra sizlerle izlenimlerimi paylaşacağım. Daha önce hiç ekmek denemesi yapmamış biri olarak bu karışımları denemek için sabırsızlanıyorum.
Bu keyifli gün için Söke Un'a, daveti bize ulaştıran Söke Un'un tarif danışmanı ve Sakız Enginar adlı çok da güzel bir yemek sitesinin yazarı Dilek Yetkiner'e, çok iyi ev sahipliği yapan İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsü ve Şef Özger Tanık'a ve harika fotoğrafları için Figen Karavaş'a çok teşekkürler. Güne dair daha fazla fotoğraf için facebook albümüme bakabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder