14 Ekim 2013 Pazartesi

Şekerpare 3 ve İyi Bayramlar

20131014_182507

Bizde hemen hemen her bayram tatlı bellidir ya anneciğimin el açması baklavası ya da benim kalburabastım. Bu bayram bir değişiklik yapalım dedik ve pratik bir tarif olması açısından şekerparede karar kıldık. Tariflerine her zaman güvendiğim sevgili Müge'nin (Hünerli Bayanlar) tarifini denedim bu kez ve az önce de ailece tadımını yaptık :) Zor beğenen babamın da onayından geçtikten sonra şekerparelerimi sizlerle paylaşabilirim. Artık hepiniz şu saate kadar bayram tatlılarınızı hazırlamışsınızdır, ama önümüzdeki günler için aklınızda bulunsun...

Blogumdaki diğer şekerpare tariflerine bakmak isterseniz: Şerbeti kaynatılmadan hazırlanan şekerpare tarifi için tık tık, bir başka şekerpare tarifi için tık tık, haşhaşlı şekerpare tarifi için tık tık.

Şekerparelerim ve ben bayramınızı kutlar, sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dileriz efendim :)


20131013_210735

Malzemeler:
Hamuru için

  • 250 gr margarin (ben Becel kullandım)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 8 yemek kaşığı (silme) pudra şekeri
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 4 yemek kaşığı (tepeleme) irmik
  • 4-5 su bardağı un (ortalama) (ben 4 su b. ekledim)
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya (yarım paket Dr Oetker gerçek vanilya parçalı kullandım)
Şerbeti
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Yapılışı:
  • Öncelikle şerbet için su ve şekeri bir tencereye koyun ve orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra karıştırmayı bırakın, altını kısıp 10 dk daha kaynatın.
  • Limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk daha kaynatın.
  • Ocağı kapatıp ılımaya bırakın.
  • Şerbet ılırken  hamuru hazırlamaya başlayın. Hamur için oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve şekeri çırpma teli ile krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Sıvı yağ, bir yumurta ve diğer yumurtanın akını ekleyip biraz daha çırpın.
  • 2 su bardağı kadar un ve diğer malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Azar azar un eklemeye devam ederek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur yoğurun. vaktiniz varsa buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
  • Hamura ister yuvarlak ister elips şekli verip tepsiye dizin.
  • Üzerlerine biraz sıvı yağla incelttiğiniz yumurta sarısını sürün.
  • İsterseniz üzerlerine birer fındık ya da ceviz koyun ya da sadece çatalla hafifçe bastırarak çizikler yapın.
  • 180 derecede önceden 15-20 dk kadar ısıttığınız fırında ortalama 25-30 dk üzerleri ve altı ızarana kadar pişirin.
  • Şekerpareler fırından çıkar çıkmaz hiç beklemeden üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
Not:
  • Şerbeti 1 bardak kadar fazla geldi, ben bir dahaki sefere şeker ve suyu bir bardak eksilterek denenemeyi düşünüyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder