Hafta sonu yeğenlerim Sena ve Sertaç'ın doğum günü kutlaması vardı. Biri 13, diğeri 11 yaşına giren sevgili yeğenlerim bu doğumgünlerinde arkadaşlarıyla beraberlerdi. Anneleri de onlar için çocukların çok seveceği renkli ve abur cuburlu bir menü hazırladı :) Bol oyunlu, bol kahkahalı cıvıl cıvıl bir gündü. Ben de bu güzel günü kayıt altına almak için sizlerle paylaşmak istedim. Buradan onların yeni yaşlarını da tekrar kutlamak ve hep böyle mutlu olmalarını dilemek isterim :)
Menüde:
- Sigara böreği
- Peynirli gül böreği
- Çerez ve diğer atıştırmalıklar
- Çikolatalı pasta ve doğumgünü pastaları vardı.
Yeğenlerim doğumgünleri için benden çikolatalı pasta istediler. Onlar ister de ben yapmaz mıyım... Özellikle pandispanyasını da kremasını da kendim hazırlayacağım yoğun çikolatalı bir pasta olmasını istedim. Görünümü konusunda iddiam yok :) ama tadı çok beğenildiği için sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle hazır pastaların yanında pek boynu bükük kalacağını düşündüğüm mütevazı pastam hem çikolatalı olması hem de bol bonibonlu olması dolayısıyla daha tatmadan çocukların çok ilgisini çekti. Her iki pastayı da yedikten sonra tercihlerini "siyah pasta"dan yana kullanmaları da beni ayrıca mutlu etti.
Pastanın pandispanyasında yeni tanıştığımız ve yakında sizinle bir akşam yemeği sofrasını da paylaşacağım Ayfer teyzeyenin tarifini kullandım. Bir çay davetinde Alman pastasında bu pandispanyayı yemiş ve yumuşak dokusuna hayran kalıp tarifini almıştım. Bu pandispanyada kakao ekleyerek kullandım. Kesinlikle denemenizi öneririm.
Pastanın ara katında ise nefis pastalarıyla tanıdığımız Ayşe Yaman'ın çikolatalı pastacı kreması tarifini uyguladım. Truff tadında bir krema oldu, benim gibi sütlü tatlıları, meyveli pastaları seven biri için biraz ağır bir kremaydı, ama çocuklar özellikle kremasına bayıldılar. Yoğun çikolatalı tatları sevenler için ideal bir tarif...
Gelelim tarife...
Malzemeler:
Pandispanya için:
- 4 adet yumurta
- 4 kahve fincanı toz şeker
- 4 kahve fincanı un
- 1 kahve fincanı süt
- 1 kahve fincanı nişasta
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Kakaolu istenirse kakao
- Pandispanyayı ıslatmak için süt (yaklaşık bir kahve fincanı)
Çikolatalı pasta kreması:
- 2 su bardağı süt
- 1,5 yemek kaşığı kakao
- 1,5 yemek kaşığı un (tepeleme)
- 1/3 su bardağı nişasta
- Yarım su bardağı şeker (damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz)
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 avuç kaliteli damla çikolata (ben Bademmutfak'tan aldığım bitter pul çikolatalardan kullandım)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/3 paket süt kreması
Üzeri için
- Kakaolu krem şanti
- Süt
Yapılışı:
- Yumurta ve toz şeker iyice çırpılır.
- Ardından diğer malzemeler eklenip karıştırılır.
- Karışım yağlanmış kalıba dökülüp soğuk fırında 175 derecede pişirilir.
- İlk sıcaklığı çıktıktan sonra tepsinin altına ve üzerine nemli bir bez konur. (altına konan bez kalıptan çabuk çıkmasını üzerine konan ise yumuşak bir dokuda kalmasını sağlamak için)
- Kream için bir sos tenceresine vanilya, çikolata, tereyağı ve krema dışındaki malzemeleri alın, bir telle güzelce çırpın.
- Ardından ocağa alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamını alana kadar pişirin.
- En son vanilya, çikolata ve tereyağını ekleyin karıştırıp ocağı kapatın.Sos tenceresinin kapağını kapatıp soğumaya bırakın, kapaktaki buharın kremaya geçmemesi için kapağın altına kağıt havlu koyun. Açık halde soğumasını beklerseniz üzeri kabuk bağlayabilir sık sık karıştırmanız gerekir. Çabuk soğuması için sos tencerenizi buzlu su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
- Diğer tarafta süt kremasını mikserle şanti kıvamını alana kadar çırpın. (krema miktarı az olduğu için çok çırpmanıza gerek yok) Kullanana kadar dolaba kaldırın.
- Muhallebi soğuduktan sonra mikserle çırpın ve daha önce çırptığınız süt kremasını bir spatula yardımıyla muhallbiye ekleyin ve karıştırın.
- Pastanızı katlara ayırdıktan sonra yaklaşık bir kahve fincanı sütle her iki tarafını ıslatın (ben nesquikli süt kullandım), daha sonra kremanızı sürün (isterseniz damla çikolata, badem vs de ekleyebilirsiniz), diğer katı üzerine kapatın.
- Ben üst kaplaması için kalan krema ile üzerindeki tarife göre hazırladığım kakaolu krem şantiyi karıştırıp kullandım.
- Üst süslemeyi dilediğiniz şekilde yapabilirsiniz, ben çocuklar için yaptığımdan bonibonla süsledim ve kremayla yeğenlerimin ismini yazdım.
Not:
- Pandispanyayı bir gün önceden hazırlayıp ertesi gün soğukken dilimlemeniz daha iyi sonuç verecektir.
- Pastayı da bir gün önce hazırlayıp bekletirseniz tadı daha iyi oturacaktır.
- Ben çikolatalı pastalara vişne, böğürtlen, ahududu gibi mayhoş meyveleri çok yakıştırıyorum, çocukların sevmeme ihtimaline karşı bu pastada kullanmadım ama tavsiye ederim.
0 yorum:
Yorum Gönder