12 Nisan 2011 Salı

Sütlü ve Köfteli Ispanak Çorbası

 IMG_1735


Ispanaklı bir şeyler yapmak için mutfağa girdiğimde, niyetim ıspanak kökleriyle terbiyeli çorba yapmaktı. Sonra dergideki bu tarif gözüme takıldı, okuduğumda güzel olacağını tahmin ettim. Yanılmamışım, bizim damak tadımıza çok uydu. İçindeki süt, krema tadı veriyor, kremalı çorbaları sevenler bu çorbaya da bayılacak. İçindeki köfteler de bulgur ve salça olması dolayısıyla çok lezzetli oluyor, çorbaya eklenmeden önce fırınlanması da lezzeetine lezzet katıyor.

Tarif Sofra dergisinin Mart 2011 sayısından.

IMG_1737

Malzemeler:
  • Yarım litre süt
  • 1 demet ıspanak
  • 2 çorba kaşığı un (tepeleme)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı su
Köfte için:
  • 250 gr dana kıyma
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı kaynar su
  • 1 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
Üzerine:
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Pulbiber
Yapılışı:
  • Köfte için bulguru kaynar suda ıslatın.
  • Suyunu çektikten sonra rendelenmiş soğan, kıyma, salça, tuz ve karabiber ilave edin.
  • Tüm malzemeyi yoğurun ve fındık büyüklüğünde parçalar koparın.
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile fırın tepsisini yağlayın. Kalan zeytinyağı ile elinizi yağlayıp misket büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
  • Köfteleri yağlanmış tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
  • Çorba için bir tencereye unu alın ve tereyağı ile birlikte kavurun.
  • Süt ve suyu ilave edin, koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.
  • Kıyılmış ıspanak ve pişen köfteleri de ekledikten sonra kısık ateşte 15 dakika daha pişirin. Tuzunu ayarlayın.
  • Üzeri için tereyağı ile pulbiberi ve salçayı yakıp çorbaya gezdirin, sıcak olarak servis yapın.
Not:
  • Tarifte ıspanak yerine semizotu da kullanabilirsiniz.
  • Köfte miktarı gözüme fazla geldiği için  pişirdikten sonra yarısını dondurucuya kaldırdım.

0 yorum:

Yorum Gönder