24 Nisan 2011 Pazar

Kuru Domatesli Kuzukulağı Salatası


Hafta sonu pazarda kuzukulağını görünce taa çocukluk zamanlarıma gittim. O zamanlar ekşi ekşi ne çok severdim. Uzun zamandır yemediğimi düşünüp aldım. Çocukkenki kadar ekşiye dayanamadığımı görünce onları salataya dönüştürdüm :) Domatesin tatlımsı lezzeti, kuzukulağının ekşiliğini dengeledi, doğaçlama ortaya çıkan ve bizim sevdiğimiz bir salata oldu. Yaşadığınız yerde bulabildiğiniz bir otsa denemenizi tavsiye ederim. Bazı yerlerde ekşikulak olarak da anılan bu otun tadı -yemeyip merak edenler için söyleyeyim- yeşil eriği hatırlatıyor.

Malzemeler:
  • 1 demet kuzukulağı
  • 8-10 parça kuru domates
  • 1 su bardağı beyaz peynir (ya da istenen çeşit)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Nane (tercihen taze)
Sosu:
  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Kekik
  • Tuz
Yapılışı:
  • Kuzukulağını ve naneyi elinizle parçalara ayırın.
  • Kuru domatesi önce biraz sıcak suda bekletin, ardından ezilmiş sarımsak ve zeytinyağı ile ocakta birkaç kez çevirin, soğuyunca kuzukulağına ekleyin.
  • Üzerine küp şeklinde doğranmış peyniri koyun.
  • Hazırladığınız sosu servis zamanına yakın salataya gezdirin.

Notlar:
  • Çok ekşi sevmiyorsanız salatada kuzukulağının yanı sıra marulun göbek kısmından da biraz kullanabilirsiniz.
  • Sosta damak tadınıza göre ayarlamanız için ölçü vermedim, ancak ot ekşi olduğu için  limon eklememenizi ve nar ekşisini de az kullanmanızı öneririm.
  • Salatanın içine ceviz, kavrulmuş dolmalık fıstık gibi sevdiğiniz malzemelerden ekleyerek daha da zenginleştirebilirsiniz.
  • Kuzukulağı tüm otlar gibi yıkarken zor arınıyor, bir süre suda bekletmek en iyisi.

0 yorum:

Yorum Gönder