4 Ekim 2011 Salı

Blogumun 2. Yaşı ve Vişne Soslu Muhallebili Pasta


Sizlere ilk defa Çikolata Soslu Islak Kek tarifimle merhaba demiştim. Bakıyorum da o zamanki fotoğraflarım acemice, yazılarım pek bir ürkek :) Sonra üzerinden zaman geçti Çikolatalı, Fındıklı, Armutlu Tart ile blogumun 1. yaşı doldu. İtiraf etmeliyim ki geçen yıl bu özel gün için özel bir tarif eklemeliyim diye epey uğraşmıştım. Çok özendiğim için de ufak tefek aksilikler yaşamıştım :) (fırının ızgara ayarında kalıp tartın son anda kurtarılabilmesi gibi!). Zaman nasıl çabuk geçiyor anlayamadım, şimdi blogumun 2. yılı... Geriye dönüp baktığımda 362 kayıt ve 1924 yorum ve 228 izleyici hiç de az değil. Hele ki blogumun ilk aylarında "aaa!!  blogda bugün 20 tık var kim geldi acaba?" dediğim günleri gülümseyerek hatırlıyorum...

Blogum sayesinde sadece yemeklerden değil, aynı zamanda gezilerden, anılardan oluşan çok güzel bir arşivim oldu. Blogumu hep kendimi iyi hissettiğim zamanlarda yazmaya ve hayatımdaki güzellikleri burada biriktirmeye çalıştım... Blogum sayesinde çeşitli etkinliklere katılma şansım oldu. Bu etkinliklerde benzer ilgi alanına sahip pek çok güzel insanla tanıştım. İzmirli blog yazarı arkadaşlarımın yanı sıra İstanbul'da yaşayan blog yazarı arkadaşlarımla da (sevgili Aylin-Kuzinede Kızaran Ekmek, Tijen-Lezzetibol ve Devletşah-Devletşah ile) çeşitli vesilelerle bir araya gelme fırsatım oldu. Hiç yüz yüze görüşmesek de beni hep destekleyen, blogumun güzel bannerını bana hediye eden, değerli fikirlerini benimle paylaşan Müge'ciğim (Hünerli Bayanlar) bir insanın yüreğinin ne kadar güzel olabileceğini bana gösterdi. Ve tabii ki siz okuyucularım her yorumunuzla, ziyaretinizle hep mutlu ettiniz beni. Bugün aynı zamanda benim de doğumgünüm ve geçen yıl olduğu gibi bu yıl da "iyi ki kendime doğumgünü hediyesi olarak blogumu hazırlamışım" diyorum :)


Tarife gelince, bu tatlıyı Ramazan'da çocukluk arkadaşım Ümmüş'üm ve ailesi için hazırlamıştım. O gün ilk kez denediğim bu tatlıyı hepimiz çok sevdik. Bakalım sizler denediğinizde nasıl yorumlar alacaksınız :)

Tarif Sofra dergisinin Mayıs 2010 sayısından.

Malzemeler:
Kek için:
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
Keki ıslatmak için:
  • 5 kahve fincanı ılık süt
  • 2 kahve fincanı toz şeker
Muhallebi için:
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 kahve fincanı mısır nişastası
  • 2 kahve fincanı toz şeker
Vişneli sos için:
  • 3 su bardağı vişne suyu
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı dondurulmuş vişne
Yapılışı:
  • Kek için derin bir kapta yumurta ve toz şekeri çırpın. Sıvı yağ ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Un, hindistan cevizi ve kabartma tozu ilave edip tüm malzemeyi karıştırın.
  • Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  • Tepsiye küçük çember kalıplar yerleştirin (6 adet) hazırladığınız karışımı kalıplara paylaştırın ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin.
  • Ilıdıktan sonra kekleri tepsiden alın ve düz bir kaba aktarın. Sütle toz şekeri karıştırın ve kekleri ıslatın.
  • Muhallebi için süt, nişasta ve toz şekeri bir tencereye alıp koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
  • Muhallebiyi keklerin üzerine paylaştırın.
  • Vişneli sos için vişne suyu, toz şeker ve nişastayı bir tencereye alıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve içine dondurulmuş vişneyi katın.
  • Tatlıların üzerine sosu paylaştırın ce donması için buzdolabında en az 3-4 saat bekletin.
  • Daha sonra çember kalıpları hafifçe sallayarak servis tabaklarına çıkarın.
Notlar:
  • Ben servis kolaylığı açısından küçük çember kalıplar yerine tek bir büyük çember kalıp kullandım ve dilimleyerek servis yaptım.
  • Bu şekilde yaptığımdan dolayı keki ıslatmak için gerekli olan 5 fincan süt fazla geldi 2-3 fincan kadarını kullandım ve alttan sızmaya başladığını görünce ıslatma işlemini bıraktım.
  • Hem kekte hem şerbette şeker bana göre fazla, biri azaltılabilir.
  • Muhallebideki un ölçülerini dolu dolu kullanın ben muhallebim donmayacak, kalıptan çıkmayacak diye epey heyecan yaşadım :)

0 yorum:

Yorum Gönder