Kış hazırlıklarından bahsetmek için çok geç kaldığımın farkındayım; zaten kış geldi :) Ama yine de bu nefis sosu sizlerle paylaşmak istiyorum. Balkan mutfağına ait bu sosu daha önce ne yapmışlığım ne de yemişliğim vardı. Ama tarifi sevgili Eylem'in sitesinde gördüğümde mutlaka yapmalıyım dedim. Bunun iki sebebi var, biri bu sene kış hazırlıklarına merak sarmış olmam, ikincisi ise kahvaltıyı çok sevmem. İçindeki malzeme zenginliği ile uğraştırıcı ama lezzetli bir iştah açıcı oldu. Bu sosun kahvaltı dışında başta makarna olmak üzere çeşitli yemeklerde kullanılabilecek çok yönlü bir sos olduğunu düşünüyorum.
Yalnız deneyecek olanlara tavsiyem ya bazı hazırlıklarınızı (közleme gibi) bir gün önceden yapın ya da yanınızda size yardımcı olacak birini bulundurun. Zira ben işten geldiğim bir akşam hepsini bir anda yaptım ve gece 2'de işim bittiğinde yorgunluktan perişan olmuştum :)
Ben Eylem'in verdiği ölçülerle yaptım ve 5 küçük, 4 büyük olmak üzere toplam 9 kavanoz çıktı, siz isteğe göre ölçüleri artırıp azaltabilirsiniz. Bu güzel tarifi için arkadaşıma teşekkür ediyorum.
Malzemeler:
- 2 kilo domates (ben daha az su içerdiği için armut domates kullandım)
- 1,5 kilo salçalık kırmızı biber
- 1 kilo patlıcan
- Yarım kilo havuç (sostaki tatlımsılığı istemiyorsanız daha az olabilir)
- Yarım baş sarımsak (ben sarımsak sevdiğimiz için 1 baş kullandım)
- Yarım su bardağından az zeytinyağı
- Yarım çay bardağı sirke (kesinlikle kokusu kalmıyor)
- Turşu tuzu
- İstenirse acı biber
- Karabiber, kimyon, kekik (tarifte baharat yoktu ama ben ekledim)
Yapılışı:
- Biberleri ve patlıcanları ocakta ya da fırında közleyin. (benim tercihim ocaktan yana)
- Közlenen sebzeleri temizleyip doğrayın.
- Domatesin kabuklarını soyup doğrayın, tencereye alın. (Ben domatesin kabuklarına + şeklinde çizik atıp önce kaynar suya atıp kısa süre bekletip daha sonra da soğuk suya atıyorum çok kolay soyuluyor.)
- Domateslerin üzerine rendelediğiniz havuçları ekleyin ve pişmeye bırakın.
- Biraz piştikren sonra üzerine patlıcan ve biberleri, sarıksakları ekleyin, domatesler suyunu çekne kadar pişirin. (Dibine tutmaması için ara sıra karıştırmayı unutmayın.)
- Domatesler suyunu çekince karışımı blendırdan geçirin, içine zeytinyağı, tuz ve sirkeyi de ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin.
- Sıcakken kavanozlara doldurup ağzını kapatın ve ters çevirerek bir gece bu şekilde bekletin.
0 yorum:
Yorum Gönder