Ekmeğe ya da diğer hamur işlerinin hamuruna patates rendelemek sanırım pek çoğunuzun bildiği ve uyguladığı bir şeydir. Ama ben ilk kez denedim dolayısıyla sizlerle de paylaşmak istedim. Hamura eklenen patates hem hamurun daha yumuşak olmasını hem de uzun süre taze kalmasını sağlıyor. Elinizin altında varsa poğaça hamurunuza da eklerseniz farkı göreceksiniz. Annem bazen patatesi çiğ olarak peynirli poğaçanın iç harcına ekliyor, o zaman da çok güzel oluyor, aklınızda olsun :)
- 2 adet orta boy patates (haşlanmış)
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya (10 gr)
- Aldığı kadar un
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
- Çörekotu, susam, tane haşhaş vs
Yapılışı:
- Rendelenmiş patates, ılık süt ve zeytinyağını karıştırın.
- Üzerine tuz, maya ve un ekleyerek yoğurmaya başlayın. (yapışkan bir hamur oluyor buna alnadıp çok fazla un eklemeyin ekmeğiniz sert olur)
- Orta yumuşaklıkta bir hamur elde ettikten sonra üzerini kapatıp hamuru 15 dakika dinlendirin.
- Hamuru 12 bezeye bölün, elinizle yuvarlayıp (yapışırsa elinizi yağlayabilirsiniz) yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
- Mayalanması için en az yarım saat bekletin, mayalandıktan sonra süt ilavesi ile seyrelttiğiniz yumurta sarısını sürün ve üzerine susam, çörekotu, tane haşhaş vs serperek 180-200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
0 yorum:
Yorum Gönder