18 Temmuz 2013 Perşembe

İftar ve Sahur İçin Beslenme Tüyoları


Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin, sağlığa daha çok özen göstermenin önemi artıyor. Acıbadem Mobil Sağlık’tan Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, Ramazan ayında kişilerin dikkat etmesi gereken konuları açıklayarak altın öneriler verdi, oruç tutmayı kolaylaştıracak ipuçlarını listeledi.

Kişilerin öğün sayısının azaldığı Ramazan ayında, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Acıbadem Mobil Sağlık’tan Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, Ramazan’da beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konunun gece sahura kalkmak olduğunu vurgulayarak, geceden yemek yiyip yatılmasının veya sadece su içilip yatılmasının son derece zararlı olduğunu belirtti. Bu durumun vücutta yağlanmaya neden olduğunu, mutlaka sahura kalkıp bir şeyler yenilmesi gerektiğini söyledi.

Sahurda sağlıklı seçimler yapın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, özellikle sahurda protein içeriği zengin bir kahvaltının ya da etli sebze yemeğinin tercih edilebileceğini ifade ederek şu bilgileri verdi: “Sahurda basit karbonhidrattan uzak durulmalı, daha tok tutacak kompleks karbonhidratlar tüketilmeli. Günlük posa miktarı artırılmalı. Örneğin;

  • Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam tahıllı, çavdar gibi posa içeriği yüksek ekmekler tüketilmeli. 
  •  Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli.
  • Meyve suyu yerine, kabuklu yenebilen meyveleri, kabuklarıyla birlikte tüketmek daha faydalıdır.” 

Sahurda çok ağır yiyecekler ve hamur işlerinden kaçınmak gerektiğini söyleyen Güler; “Sahurda ağır yiyecekler tüketirsek, sabah uyandığımızda midemizde ağırlık, ekşime ve yanma hissedebiliriz. Bir de tüketilen hamur işleri kan şekerimizin aniden yükselip düşmesine neden olur, bu da halsizlik hissine sebep olur ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açar” dedi.

Sağlığınızı ‘kurutmayın’

Ramazan yaz aylarına denk geldiğinde, en büyük sorunun susuzluk olduğunu ifade eden Merve Güler, ortalama 16-18 saat aç kalındığından, susuzluğu önlemek için gece ağır yemeklerden ve özellikle tuzlu yiyeceklerden kaçınmak gerektiğini belirtti. Sahurda ev yapımı naneli, limonlu veya yeşil elmalı soğuk çaylar tüketilebileceğini söyledi.

Oruç tutmayı kolaylaştıracak öneriler

Acıbadem Mobil Sağlık’tan Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, oruç tutmayı kolaylaştıracak önerileri ise şu şekilde sıraladı:

  • “Mümkün olduğunca şerbetli tatlılardan uzak durun. Eğer çok canınız çekiyorsa haftada ikiyi aşmamak şartıyla sütlü tatlı yiyebilirsiniz.
  • Eğer kabızlık sorununuz varsa mutlaka lifli gıdalar tüketin ve sebze tüketiminizi artırın. Ayrıca, orucunuzu su ve 3-4 tane kayısı ile açabilirsiniz.
  • Hazımsızlığı kolaylaştıracak papatya, rezene, ıhlamur, nane gibi bitki çaylarını iftardan sonra tüketebilirsiniz. 
  • Bitki çaylarınızı veya Türk toplumunun vazgeçilmezi olan siyah çayı soğutup içerisine çubuk tarçın, elma dilimi ve limon koyarak hazırlayabilirsiniz. Soğuk çay ve yeşil ayran gün içerisindeki hararetinizi alacaktır. Sahurda tüketirseniz gün içindeki susuzluğunuzu giderecektir, bunun yanı sıra iftarda da rahatlıkla tüketebilirsiniz.
  • Sahurda gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler tüketmeyin.
  • En büyük sorunlardan biri susuzluktur, mutlaka su tüketin.”


Acıbadem Mobil Sağlık’tan Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, örnek sahur ve iftar menüleri hazırladı:

Örnek sahur menüleri:

1.               1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 kibrit kutusu peynir
2 dilim esmer ekmek
Domates- salatalık
2 porsiyon meyve
2-3 bardak su

***

2.             1 tabak etli sebze yemeği
          2-3 yemek kaşığı yoğurt
          2 dilim esmer ekmek
          Domates- salatalık
          2-3 bardak su

          ***

3.             1 kase çorba
          1 dilim esmer ekmek
          1 dilim peynir
          1 su bardağı süt
          Domates- salatalık
          2 porsiyon meyve
          2-3 su bardağı su

Örnek iftar menüsü:

1 su bardağı su + 1 hurma veya 2 kuru kayısı

Ön yemek: 1 kase çorba
      1 dilim pide
                  1 tabak salata

10 – 15 dakika ara

1 porsiyon ana yemek: Sebze (yumurtalı, etli, tavuklu ya da kıymalı)  veya tavuk, balık, köfte, kırmızı etten biri (ızgara, haşlama veya fırında pişirilmeli)    
1 dilim pide
1 porsiyon meyve

1,5 saat sonra

2 porsiyon meyve


Bilgi için Mobil Sağlık Hattı: 444 9 724


Acıbadem Mobil Sağlık hakkında:

Sağlık hizmetlerini evde, işyerinde ve istenilen herhangi bir yerde sunarak, sağlığı taşınabilir hale getiren Acıbadem Mobil Sağlık, 2008 yılının Temmuz ayında, entegre sağlık zincirinin en önemli parçalarından biri olarak Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde kurulmuştur. Kuruluşunun ikinci yılında sektör lideri olan şirket, bugün pazar payını artırmaya devam etmektedir. Acıbadem Mobil Sağlık’ın 7 gün 24 saat görev yapan Medikal Çağrı Merkezi, yılda yüz binlerce çağrı cevaplamaktadır. Bünyesindeki doktorlar ve sağlık ekibiyle her türlü sağlık problemine çözüm üretebilen Acıbadem Mobil Sağlık, “Acil Sağlık”, “Evde Sağlık” ve “İşte Sağlık” olmak üzere üç ana konuda faaliyet göstermektedir. Ayrıca, uzaktan kronik hastalık takibi konusunda önemli bir yenilik olan ‘Teletıp Hizmeti’ sayesinde, özellikle tansiyon ve diyabet hastalarının sağlık durumlarının kontrollü izlenmesi ve acil durumlarda müdahalelerin kolaylaşması sağlanmaktadır. Şirket, geliştirdiği ürünlerle binlerce bireysel üye ve yüz binlerce kurumsal üyeye ulaşmış ve bu sayıları her geçen gün arttırmaktadır. Acıbadem Mobil Sağlık, “İşte Sağlık”çözümleriyle hizmet verdiği kurumlarda çalışan memnuniyetini önemli ölçüde artırarak, iş gücü kaybına yol açan sevklerin azaltmayı ve zaman kayıplarının önlenmesini hedeflemektedir. Şirket, Frost & Sullivan tarafından sınıfının en iyisi seçilerek “2012 Pan European Growth Leadership” (2012 Pan Avrupa Yükselen Liderlik) ödülüne layık görülmüş, yüzde 80’in üzerinde büyüme oranıyla mobil sağlık alanında Avrupa’nın en hızlı büyüyen şirketi olarak kayıtlara geçmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder