Peynirli Gözleme
Anne tariflerine devam, anneciğim aşure yaptığı gün sabah kahvaltısı için de gözleme hazırlamıştı. Annem aynı hamurla üç farklı lezzet ortaya çıkardı: biri pırasalı ve ıspanaklı bu gözlemeler, diğeri haşhaşlı gözleme, bir diğeri ise minik bazlamalar. Hepsi de birbirinden güzeldi.
Malzemeler:
Hamur için
- 2,5 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı instant maya
- Tuz (az miktarda)
- Aldığı kadar un (beyaz un ve tam buğday unu karışık)
İç malzeme:
- Pırasanın (yeşil kısımları)
- Ispanak (yaprak kısımları)
- Maydanoz, dereotu
- Tulum loru
- Kaşar rendesi
Haşhaşlı Gözleme
Haşhaşlı iç malzeme:
- Haşhaş
- Pekmez (istenen miktarda)
Yapılışı:
- Hamur malzemelerini karıştırarak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
- Üzeri kapalı olarak yarım saat dinlendirin
- Hamuru bezelere ayırın.
- Un serpilmiş zeminde ara sıra un serperek oklava yardımıyla açın.
- Yufkanın üzerine bir kaşıkla biraz sıvı yağ gezdirin.
- İki ucu katlayın, iç malzemeyi koyun ve diğer iki katı da katlayın.
- Çok az yağlanmış teflon tavada ya da -varsa- sac üzerinde her iki tarafını da pişirin. (kısık ateşte)
Bazlama
Annem hamurun bir kısmını içi boş olarak pişirdi. Özellikle kahvaltı için bu şekilde de çok güzel oluyor. İçine sıcakken tereyağı ve peynir ilavesi ile nefis bir lezzet. Pişirirken balon gibi kabarıyor, ocaktan aldıktan kısa süre sonra sönüyor. Pişirirken annem kısık ateş kullandı ve bir yüzü kızarmadan diğer yüzünü çevirip alt üst etti, çok pişirip kurumamasına da dikkat etti.
Bir hamurdan üç lezzet, hepsi de birbirinden güzeldi, tavsiye ederim :)
0 yorum:
Yorum Gönder