4 Ekim 2010 Pazartesi

Blogumun 1. Yılı ve Çikolatalı, Fındıklı, Armutlu Tart

Bu güzel çiçekler için kuzenim Emel'e teşekkür ederim :)



Bu da arkadaşım Seçil'in üşenmeden taa işyerime getirdiği nefis pastadan kalan son dilim :)
Seçil'ciğime de çok teşekkür ederim :)


5 Ekim benim için önemli bir tarih, hem blogumun hem benim doğum günümüz :) Geçen yıl bu zamanlar kendime doğum günü hediyesi olarak hazırladığım blogum bugün 1 yaşında... Eş-dosttan, dergilerden, gazetelerden alınmış tariflerimi artık kaybetmeden saklayabileceğim bir yer ararken burada buldum kendimi... İlk 2-3 ay blogum okuyucuya kapalıydı, sadece deneyip beğendiğim tarifleri ekleyip çıkıyordum, daha sonra fotoğrafları eklemeye başladım, sonra eş dosta söz edildi onlar da okumak istedi ve nihayetinde yazdıklarımı paylaşmanın güzel olacağı düşüncesiyle blogumu okuyucuya açtım. İyi ki de öyle yapmışım gelen her yorum, eklenen her yeni izleyici beni çok mutlu ediyor... Geçen yıl Çikolata Soslu Islak Kek ile başlayan bu paylaşımın uzun yıllar devam etmesini umuyorum.


Bugün günün anlam ve önemine binaen sizinle bir tatlı tarifi paylaşmak istedim. Bu tarifi Food&Travel dergisinde gördüğümden beri yapmayı planlıyordum. Görünümüyle olduğu kadar tadıyla da insanı etkileyen bu tartın tek dezavantajı yapımının biraz uzun sürmesi. Vaktinizin dar olmadığı bir zamanda mutlaka denemenizi öneririm.
Malzemeler:
Çikolatalı tart tabanı için
  • 225 gr un
  • 25 gr kakao
  • 125 gr tereyağı (soğuk, küpler halinde kesilmiş)
  • 85 gr esmer şeker
  • 1 adet yumurta
Yumuşak dolgu hamuru için
  • 45 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 90 gr esmer şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 90 gr un
Çikolata ve fındıklı krema için

  • 90 gr bitter çikolata (ufak parçalara kırılmış)
  • 90 gr sütlü çikolata (ufak parçalara kırılmış)
  • 180 ml krema
  • 40 gr kabuklu çiğ fındık (irice parçalanmış, tavada hafifçe kavrulmuş)
Üzeri için

  • 1 adet armut
  • 20 gr kabuksuz fındık (irice parçalanmış)
  • 2 çorba kaşığı kayısı marmeladı (isteğe bağlı)
Yapılışı:

  • Tart tabanı için un, kako, tereyağı ve şekeri parmak uçlarınızla ekmek kırıntısı görünümünü alana kadar karıştırın.
  • Yumurtayı ekleyin ve karışımı hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.Hamuru top haline getirin.
  • Mutfak tezgahının üzerine un serpin, hamuru merdaneyle 3-4 mm kalınlığında açın.
  • 23-26 cm'lik bir kalıbı yağlayın, hamuru kenarlarını da kaplayacak şekilde kalıbın içine yerleştirin.
  • Buzdolabında dinlenmeye bırakın.
  • Yumuşak dolgu hamuru için tereyağı ve şekeri mikserle çırpın.
  • Yumurta ve kabartma tozunu ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Unu alttan üste doğru karıştırarak ekleyin.
  • Çikolata ve fındıklı krema için çikolataları bir kaseye koyun. Kremayı kalın tabanlı bir tavada çok kısık ateşte arada karıştırarak kaynama noktasına getirin ve çikolataların üstüne dökün.
  • Ahşap bir kaşıkla karıştırarak çikolataları eritin. fındıkları ilave edin.
  • Yumuşak hamuru çikolatalı krenayla güzelce karıştırın.
  • Tart hamurunu buzdolabından çıkarın, çikolatalı hamuru tart hamurunun üstüne dökün.
  • Armut dilimlerini yumuşak hamurun üstüne hepsi sırt sırta gelecek şekilde düzgünce yerleştirin.
  • Üstüne fındıkları serpiştirin.
  • Önceden ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin. (Bıçağı tartın ortasına batırdığınızda kuru çıkmalıdır.)
  • Kayısı marmeladını ufak bir sos tenceresinde akıcı bir kıvam alana kadar ısıtın, fırçayla tartın üstüne sürün (fındıkların üstüne gelmemesine özen gösterin)
  • Birkaç dakika sonra servis edebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder