Bu yıl mutfak işlerinde kendimi aştım :) Sanırım bunda blogumun katkısı çok... Bu yıl ilk reçelimi, ilk turşumu, ilk şurubumu yaptıktan sonra şimdi sıra kış hazırlıklarında...
Yemeklerde salça tadını ağır bulduğum için çoğunlukla domates kullanmayı tercih ediyorum. Her şeyi mevsiminde tüketmeye çalışınca kışın kullanılacak domatesleri yazdan hazırlamak gerekiyor. Tabi geniş bir dondurucunuz varsa bol bol domates alıp dondurmak en pratik çözüm. Benim böyle bir şansım olmadığı için domatesleri sos olarak saklamayı tercih ettim. Her ne kadar bu yıl domates fiyatları pahalı olsa da, sosun hazırlığı emek istese de içinde ne olduğunu bildiğim, katkısız bir sos olduğu için içim rahat. Güzel domateslerin zamanı geçmeden belki siz de denemek istersiniz....
Malzemeler:
- Domates (ben 4 kg kullandım, bu ufak kavanozlarla 8 adet oldu)
- Tuz
Yapılışı:
- Domatesleri yıkayın, iri parçalara ayırın ve kabuklarıyla birlikte robotta püre haline getirin. (isteyen kabuğunu soyabilir ya da rendelemeyi de tercih edebilir ama hem daha uğraştırıcı hem de vitamini kabuğunda :)
- Domates püresini geniş bir tencereye alın, tuzunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
- Domatesleri robottan geçirince rendeye oranla daha sulu oluyor, ben koyu bir sos istediğim için kısık ateşte 1,5 saat kaynattım.
- İstediğiniz yoğunluğa gelince kavanozları hazırlayın.
- Bir yandan sos kaynamaya devam ederken bir yandan kavanoza doldurun hemen sıcakken kapağını kapatın ve ters çevirerek koyun, sos bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Sos kavanozlarını yerinden oynatmadan 1 gece beklettikten sonra -eğer kapaklarda sızma filan yoksa- serin bir yere kaldırın. Bu şekilde 1 yıl hatta daha fazla saklayabilirsiniz, ama kavanozu açtıktan sonra dolapta saklayın ve kısa zamanda tüketmeye çalışın. Bu yüzden küçük kavanozlara koymakta fayda var.
Not:
- Kaynama süresini sosu ne kadar koyu ya da sıvı tercih edeceğinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Etrafa sıçramaması için ateşi kısıkta tutmakta ve ara sıra karıştırarak dibine tutmasına engel olmakta fayda var.
- Sosun içine haşlanıp püre haline getirilmiş kırmızı biber ekleyerek hem renk hem tad açısından zenginlik katabilirsiniz.
- İçine sarımsak da ekleyebilirsiniz, ama içindeki malzeme miktarı ne kadar az olursa açılınca bozulma ihtimali de o kadar az olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder