28 Mayıs 2013 Salı

Merengli Elmalı Muhallebi

DSC01105

Makbule teyzenin çay davetinde çok beğendiğim ve bana oldukça değişik gelen tatlardan biri de bu merengli elmalı muhallebi olmuştu. Tarifini aldıktan sonra ben de deneyip öyle paylaşmak istedim sizlerle. Denerken de kendime göre birkaç değişiklik yaptım. Buraya kendi denediğim şekliyle tarifini yazacağım. Makbule teyze tabanda elma, üzerine muhallebi ve en üste de mereng hazırlamış. ben servisi daha kolay olacağı düşüncesiyle elmayı ara katta kullandım. Yumurta sayısını 3'ten 2'ye indirdim, bir de büyük kare borcam yerine küçük kare borcam kullandım.

Bugün annemle tatlının kritiğini yaparken elmanın yanı sıra kırmızı erik ve çilek gibi meyvelerin de bu tatlıya çok yakışacağını konuştuk. Sizlere de fikir olsun...


DSC01053


DSC01097

Malzemeler:
Elmalı harç
  • 2-3 adet elma
  • Yarım çay bardağı toz şeker (2 Türk kahvesi fincanı)
  • Birkaç damla limon suyu
  • Tarçın (isteğe bağlı)
  • Ceviz (isteğe bağlı)

Muhallebi
  • 1 büyük çay bardağı un (2 Türk kahvesi fincanı)
  • 2/3 kahve fincanı nişasta (1 Türk kahvesi fincanından bir parmak eksik)
  • 1 büyük çay bardağı toz şeker (2 Türk kahvesi fincanı)
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 litre süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

Mereng
  • 2 adet yumurta akı
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı:
  • Elmaları küp küp doğrayın, şekeri ekleyin ve elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  • İsterseniz tarçın ve ceviz ekleyin.
  • Muhallebi için un, nişasta, yumurta sarısı ve sütü sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  • Ocaktan aldıktan sonra içine vanilya ve tereyağ ekleyin ve 5 dk kadar mikserle çırpın.
  • Bir cam kabı ıslatıp muhallebinin yarısını dökün ara kata elmalı harcı yayın, üzerine muhallebinin kalanını dökün.
  • Muhallebi iyice soğuduktan sonra merengi hazırlamaya başlayın.
  • Mereng için yumurta akı ve şekeri katılaşana kadar çırpın.
  • Dikkatli bir şekilde muhallebinin üzerine yayın ve 180 derecede ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Tatlıyı bir gece dolapta beklettikten sonra servis edin.

Not:
Mereng hazırlarken birkaç şeye dikkat ederseniz sorunsuz mereng/beze hazırlayabilirsiniz.
  • Yumurta aklarının içine sarısından kesinlikle bulaşmamalı.
  • Kullandığınız kap (tercihen cam) kuru olmalı.
  • Başta katılaşmayacak gibi gelebilir, çırpmaya devam edin, rengi bembeyaz olmuşsa ve kabı ters çevidrdiğinizde dökülmeyecek kıvamdaysa olmuş demektir.

0 yorum:

Yorum Gönder