25 Ocak 2011 Salı

Elmalı Rulo


İtiraf etmeliyim ki elmalı kurabiyeyi fazla sevmem. Hatta çay saatleri için menü hazırlarken annemin hemen "elmalı kurabiye" demesine de hep dudak bükerdim. Çünkü çocukluğumdan beri çay saatleri, günler vs. de hem bizde hem de gittiğim çoğu yerde başrolde hep elmalı kurabiye vardı :) Elmayı severim, tarçın ve ceviz ile uyumuna da bayılırım, elmalı kek, tart, pay vs yaparım da yerim de... Ama sanırım çocukluğumdan beri hep farklı lezzetler arayışında olduğum için de elmalı kurabiye ile aramız düzelmedi. Buna rağmen kuzenimde yediğim -sevgili Sevim teyzesinin yaptığı- bu kurabiyeleri çok sevdim ve hatta tarifini aldım. Tarifin kaynağı -ne yazık ki şu an ismini hatırlayamadığım- çok eski bir yemek kitabı. Bu kurabiyeyi sevmemin nedeni kıyır kıyır, ağızda dağılan türden olması, belki uzun süredir yememiş olmam da etken olmuş olabilir ya da bu kurabiyenin beni çocukluğuma götürmesi...

Aslında hepinizin bir favori elmalı kurabiye tarifi olduğundan eminim ama her zaman yaptığınızdan farklı bir tarif denemek isterseniz tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 125 gr margarin (yumuşak)
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Aldığı kadar un
İç harcı:
  • 2 adet elma
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay bardağı ceviz (dövülmüş)
Yapılışı:
  • Elmaları soyup rendeleyin, şekeri ekleyin, elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  • Ocaktan aldıktan sonra tarçını ve cevizi ekleyin.
  • Hamuru için yumuşak margarin, zeytinyağı, pudra şekeri ve karbonatı ekleyip karıştırın.
  • Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamuru 4-5 parçaya ayırıp bezeleri dolapta 1-2 saat dinlendirin.
  • Her bezeyi merdane ile 1-2 cm kalınlığında açın. Daireyi önce ikiye, sonra dörde, sonra da sekize bölün.
  • Geniş kenarına elmalı iç koyarak rulo yapın.
  • Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, orta ısılı fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.
  • Üzerine pudra şekeri eleyerek servis edin.
Not:
  • Rulonun içine elmalı harç yerine marmelat da kullanabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder