14 Ocak 2011 Cuma

Mandalinalı Cheesecake/Peykek


Mandalina ve portakal en sevdiğim kış meyveleri... Meyve olarak yemeyi sevdiğim gibi kekte, pastada, çikolatada kullanmayı da seviyorum. Hal böyle olunca Mandalin Çıkmazı blogunun düzenlediği etkinliğe katılmak istedim. Tam da hangi tarifi yapsam diye düşünürken Oktay Usta'da bu peykeki gördüm ve hemen denedim, deneyen diğer aile bireylerinin onayından sonra da tarifi sizlerle paylaşmaya karar verdim :)

Not: Cheesecake kullanımı daha yaygın olmakla birlikte "peynirli kek"in kısaltılmışı olarak "peykek" kullanımına da rastlıyorum. Her ne kadar ilk gördüğümde "peykek" ne ki? şeklinde bir tepki vermiş olsam da yaygınlaşmasına destek olmak için ben de bundan sonra Türkçe karşılığını kullanmaya çalışacağım :)

Bu tarifi sevgili Yıldız'ın "Mandalinalı ve Portakallı Lezzetler" etkinliğine gönderiyor ve arkadaşıma kolaylıklar diliyorum....


Malzemeler:
Taban için:
  • 1 paket sade pötibör (ben daha kalın tercih ettiğim için 2 paket kullandım ama 26 cm kelepçeli kalıp için 1,5 paket ideal)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
Üstü için:
  • 500 gr labne peyniri
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 mandalina kabuğu rendesi
Meyveli kat için:
  • 2 su bardağı mandalina suyu
  • 1 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
  • 2 yemek kaşığı şeker
Yapılışı:
  • Bisküvileri rondodan geçirin, yumuşak tereyağı ya da eriyip soğıumuş tereyağı ile iyice karıştırın ve kelepçeli kalıbın tabanına bastırarak ve her tarafı eşit kalınlıkta olacak şekilde yayın. (daha kolay çıkması için kalıbın altına yağlı kağıt serebilirsiniz)
  • Ayrı bir yerde yumurtalarla şekeri çırpın, diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın ve bisküvili tabanın üzerine dökün.
  • Keki 170-180 derecede pişirin. (pişerken üst kısmının çatlamaması için su dolu küçük bir kabı kekle birlikte fırına koymak ya da keki su dolu daha büyük bir tepsinin içine koyarak pişirken yöntemlerini tercih edebilirsiniz, bu durumda kelepçeli kalıbın su almaması için dış kısmındaki birleşim yerini yağlı kağıtla sıkıca sarmanızı öneririm. Ben nasılsa üzerinin sosla kapanacağını düşünerek çatlamasını önemsemedim ve bir yerde küçük bir çizik oluştu sadece)
  • Küçük bir tavada mandalina suyu, nişasta ve şekeri sürekli karıştırarak pişirin ve ılımasını sağlayın (tamamen soğumasın, jöle gibi katılaşmaya başlar)
  • Kek pişip soğuduktan sonra ılık haldeki sosu dökün ve sos soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın, bir gece beklettikten sonra servis edin, tadı daha iyi oturacaktır.
  • Dilerseniz üzerini tamamen mandalina dilimleri ile süsleyebilirsiniz,( ben kesme kolaylığı açısından az kullandım)
Notlar:
  • Normal keklerde olduğu gibi bu kekte de çökme olmaması için frıın kapağını açmamak önemli, pişip ilk sıcaklığı çıktıktan sonra keki fırından çıkarın.
  • Üzerindeki sos iyice donmadan kelepçeli kalıptan çıkarmayın, en iyisi servise yakın çıkarmak.
  • Ben 26 cmlik kelepçeli kalıp kullandım ama bu ölçüler için bir küçük boyu daha ideal olur.

0 yorum:

Yorum Gönder