16 Ocak 2012 Pazartesi

Antep Fıstıklı Dürüm Baklava


Bir önceki yazıda yayınladığım çay saatinin hem en kolay hazırlanan hem de en çok beğenilen lezzeti bu baklavalar oldu. Misafirlerimiz ev yapımı olduğuna inanamadı. Tabii yufkayı hazır kullanınca ne kadar ev yapımı denilebilir bilmiyorum ama :) Tarifi Yeşim Hanımın sitesinden aldım (yeturlalezzetkareleri.blogspot.com, şu an blogu kapalı olduğu için link veremiyorum. Tarifteki püf noktalarına çok fazla dikkat edemememe rağmen güzel bir lezzet ortaya çıktı. Misafirleriniz için çay saati ya da yemek sofralarınıza şık bir tatlı tarifi aradığınızda denemenizi öneririm.

Tarifi Yeşim Hanım'dan aldığım şekilde yazıyorum.




Malzemeler: (ben ölçüleri azaltarak denedim)

  • 1 paket baklavalık yufka
  • 1/2 kg toz fıstık
  • 250 gr sadeyağ (tereyağ kullandım)
Şerbeti:
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1/4 limon suyu
Yapılışı:

  • Düz zemine 3 kat baklavalık yufkayı üst üste olucak şekilde koyup üzerine bol fıstık serpin
  • Oklava ile bir ucundan sıkıca sarıp oklavayı yavaşça çekin.
  • Şeklini bozmadan yağlanmış tepsiye dizin.
  • Tüm yufkalar bitince keskin bir bıçak ile dilimlere kesin.
  • Üzerini kızdırılmış sade yağ ile haşlayıp yağlı kağıt veya alimünyum folyo ile iyice kapatın.
  • Önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişirin.
  • Fırından alıp kağıdını çıkarın, üzerine önceden hazılanmış soğuk şerbeti döküp dinlendirin.
Notlar:
  • Kullanılan fıstık mutlaka boz fıstık olmalı, her iç fıstıkla lezzetli olmuyor. (ben tatlılarını beğendiğimiz bir baklavacıdan aldım fıstıkları, kendi tatlılarında kullandıkları fıstıklardan verdiler, tabii fiyat olarak epey farklı olduğunu da belirtmeliyim.)
  • Hamuru sarmak için kalemden çok daha ince oklava kullanılacak, piyasada bu incelikte oklava bulamazsınız ya özel yaptıracaksınız veya benim gibi yapı marketlere gidip oradan bu incelikte kaliteli bir çıta alacaksınız. (ben evdeki oklavamı kullandım)
  • En önemli özellik...dürümleri fırınıa verip pişirmeden önce üzerini mutlaka yağlı kağıt ile örteceksiniz.dürümün pişerken beyaz kalması gerekiyor. (ben biraz kızarık tercih ettiğim için sona doğru yağlı kağıdı kaldırdım)
  • İkram edeceğiniz gün yapıp taze taze sunmanızı öneririm, malum ertesi gün yumuşuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder