21 Ocak 2012 Cumartesi

Saray Aşuresi


Bu tarifi yıllar önce Sofra dergisinde görmüş ve sütlü tatlılara olan merakımdan dolayı hemen denemiştim. O zamandan beri de birçok kez yaptım. Özellikle ağır davet yemeklerinden sonra misafirler için hem hafif hem de lezzetli bir tatlı oluyor. Dergide Osmanlı Mutfağı'ndan alınma bir tarif olduğu yazıyordu, sanırım üst süslemesinden dolayı da adında aşure kelimesi geçiyor. İçindeki krema ve Hindistan cevizinin lezzete nasıl katkı sağladığını tahmin edersiniz sanırım. Sütlü tatlıları seviyorsanız bir kez deneyin vazgeçemeyeceğinizden eminim.



Malzemeler: (6 kişilik)

  • 1 kg süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 100 gr çekirdeksiz kuru üzüm
  • 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • 1 kutu krema (200 ml)

Süslemek için

  • Ceviz
  • Dolmalık fıstık
  • Kuru Kayısı
  • Kuş üzümü





Yapılışı:
  • Kuru üzümlerin saplarını ayıklayın, üzerine sıcak su ekleyerek şişmesini sağlayın.
  • Aynı şekilde kayısıları da sıcak suda bekletin. (Tarifte üzümün ve kayısının haşlanması yazıyor ama ben gerek duymadım)
  • Bir tencereye şeker ve unu alın, üzerine yavaş yavaş sütü ve Hindistan cevizini ekleyin.
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  • Tencereyi ateşten almadan önce 1 kutu kremayı ekleyin, 1-2 dakika sonra ocaktan alın.
  • Kuru üzümleri ekleyin.
  • Tatlıyı kaselere boşaltın.
  • Üzerini kuru kayısı, ceviz, dolmalık fıstık ve kuş üzümü ile dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder