29 Ocak 2012 Pazar

Böğürtlenli Kek


Aslında bu kekin tarifini yazıp yazmamakta kararsızdım. Çünkü yaparken bir sürü aksilik yaşadım, ilk kez Sofra dergisinden denediğim ve ölçüleri tutmayan bir tarifle karşılaştım. Kekin üst malzemesi bir kek daha çıkacak kadar arttı (o yüzden buraya ölçüleri yarıya indirerek yazacağım), pişme süresi belirtilenin üzerine çıktı vs. Tabi yaşadığım aksilikleri düzeltmeye çalışırken normalde 2-3 tarif yapabilecek bir zaman harcadım. Hatta bu kadar uğraştırdığı için tadının iyi olmadığını düşünerek annemin çay davetine götürmemeye karar verdim. Peki tadı nasıl, bu kadar uğraştığına değdi mi derseniz. Beklentiniz klasik tarzda bir kekse tam bir hayalkırıklığı... İçinde peynir olmamasına rağmen tadı ve kıvamı tamamen cheesecake gibi. Yani demem o ki cheesecake seviyorsanız deneyin. Benim damak tadıma çok hitap etmedi. Normalde sorunlu olan ya da tadı ile ilgili tereddüt yaşadığım tarifleri yazmamayı tercih ediyorum. Peki bu kez neden yazıyorum? Çünkü ben hariç herkes tatlıyı çok beğendi. Misafirlerden Füsun ablam "Yediğim en güzel cheesecake!" yorumunu yaptığında şaşırdım. Ertesi gün arkadaşım Ümmüş'üm aradı, keki çok beğendiğini söyleyip -tüm uyarılarıma rağmen- ısrarla tarifini aldı.  Bu kadar ilgi görünce bana da yazmak düştü. Ben macerasını anlattım deneyip denememek sizin cesaretinize kalmış :)


Malzemeler:
  • 1 paket kepekli bisküvi
  • 1 adet büyük boy acıbadem kurabiyesi
  • 100 gr tereyağı

Üst malzemesi:
  • 10-12 adet kayısı (ben kuru kayısı kullandım ama tadı çok belirgin olmadı)
  • 20-25 adet böğürtlen (dondurucudan)
  • 3 yumurta
  • 2,5 su bardağı süzme yoğurt (ekşi olmasın)
  • Yarım su bardağı krema
  • Yarım bardak+1 parmak toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • Bir tutam tuz

Üzeri için pudra şekeri



Yapılışı:
  • Bisküviyi ve acıbadem kurabiyesini robotta parçalayıp un haline getirin, eritilmiş tereyağını ekleyip karıştırın.
  • 20-22 cm'lik kelepçeli kalıbın tabanına ve yanlarına bu karışımı elinizle bastırarak yapıştırın.
  • Buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
  • Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın.
  • Yumurta sarılarını bir kaba alıp üzerine yoğurt, krema, toz şeker, nişasta, un ve vanilyayı ekleyin.
  • Mikserle çırpıp hamur elde edin.
  • Kayısıların yarısını blendırdan geçirip püre yapın, hamura ekleyin.
  • Yumurta aklarını bir tutam tuzla kar  haline gelene kadar çırpın. (buna çok dikkat edin yumurta sarısı kaçarsa ya da yeterince çırpmazsanız sıvı kalacak ve kekin kıvamı bozulacaktır)
  • Yumurta aklarını hamura ekleyin, çok fazla karıştırmayın (sulanmasın)
  • Hamuru kalıba, bisküvili tabanın üzerine dökün, kalan kayısıları ve böğürtlenleri unlayıp hamurun üzerine serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. (ben üzeri kızardıktan sonra bile sıvı göründüğü için üzerini folyo ile kapatıp bir süre daha pişirdim.)
  • Fırının kapağını hafifçe aralayıp tatlıyı bu şekilde soğumaya bırakın (yoksa fotoğraftaki gibi ortada hafif bir çökme oluyor :)
  • Üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder