Hep söylediğim gibi en sevdiğim öğün kahvaltı... Kaymak ve bal da kahvaltının vazgeçilmezlerinden benim için. Hafta içi işe giderken her ne kadar kahvaltısız çıkmamaya özen göstersem de hafta sonu kahvaltıları kadar uzun ve rahat olamıyor elbette. Dolayısıyla hafta sonu kahvaltısı için aldığım kaymak da hafta içi yenmeyip kalıyor. Bu durumda ben de dondurucuya kaldırıyorum. Eski Sofra dergilerimi karıştırırken bu kaymaklı poğaça tarifini görünce (haziran 2009'da) dondurucudaki kaymak aklıma geldi ve denedim. İyi ki denemişim, yumuşacık ama ağızda dağılan ve mis gibi süt kokan poğaçalarım oldu. Aslında tadı poğaça ile tuzlu kurabiye arası bir şey oldu. Kahvaltı ve çay saatleri için güzel bir atıştırmalık tavsiye ederim :)
Malzemeler:
- 150 gr kaymak (ben Eker kaymak kullandım)
- 1 yemek kaşığı oda sıcaklığında margarin (Becel kullandım)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta akı
- Tuz (miktar peynirin tuzluluk durumuna göre)
- 1 paket (10 gr) instant maya
- Un
İçine:
- 100 gr beyaz peynir ya da kaşar peyniri
- Maydanoz
Üzerine:
- Yumurta sarısı
- Susam, çörek otu vs.
Yapılışı:
- Kaymak, margarin, toz şeker, sıvı yağv e maya yoğurma kabına alınır.
- Yavaş yavaş un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.
- Hazırlanan hamur 10-15 dk dinlendirilir.
- İç için ezilmiş ya da rendelenmiş peynir ve doğranmış maydanozlar karıştırılır.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, elle yuvarlak olarak açılır.
- Hamurun ortasına hazırlanan iç harç konur, kapatılıp elle yuvarlak şekil verilir.
- Poğaçalar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alınır.
- Üzerine yumurta sarısı sürülür ve isteğe göre susam, çörek otu vs serpilir.
- Önceden ısıtılmış fırında 190-200 derecede 35-40 dk pişirilir. (pişme süresi fırına göre değişiklik gösterebilir.)
Not:
- İç harcı için farklı malzemeler de kullanabilirsiniz.
- Bu ölçülerle mini fırın tepsisiyle 1 tepsi (yaklaşık 20 adet) çıkıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder