12 Eylül 2010 Pazar

Arpa Şehriyeli Yayla Çorbası



Yemeğe gelen misafirlerime menü hazırlarken karar vermekte en çok zorlandığım çeşit çorba oluyor genelde. Bir yandan mercimek, yayla gibi her zaman yaptığımız klasik çorbaları yapmak istemezken bir yandan da mantar, kabak, bezelye gibi daha değişik ama herkesin sevmeyebileceği riskli bir çorba da sunmak istemiyorum. Hal böyle olunca bildik bir lezzeti farklı bir dokunuşla sunmak iyi bir çözüm oldu benim için. Bu çorbayı birkaç kez yaptım ramazan boyunca, her seferinde de tadanlar çok sevdi. Başta göz kararı yaptığım çorbanın artık ölçülerini de oturtabildiğime göre sizlerle paylaşabilirim. Belki denemek istersiniz...

Malzemeler:
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 2,5 su bardağı yoğurt (500 gr.)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı tavuk suyu ya da 1 adet bulyon
  • 3-4 su bardağı su
  • Tuz
Üzerine:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Nane
Yapılışı:
  • Arpa şehriyeler teflon tava yağ eklemeden hafif sararıncaya kadar kavrulur. (böylece hem kokulu ve daha lezzetli oluyor hem de ertesi güne kaldığında şehriye şişmiyor.)
  • Çorba tenceresine kavrulan şehriye, yoğurt, un, yumurta ve biraz su eklenip çırpılır, ocağa alınır ve çorba kaynayana kadar sürekli karıştırılır. (bu yüzden başta suyu az koyup çabuk kaynamasını sağlamak mantıklı)
  • Kaynadıktan sonra tavuk suyu ya da bulyon ve tuzu eklenir, kaynar su eklenerek kıvamı ayarlanır.
  • Kısık ateşte ara sıra karıştırarak 15-20 dakika şehriyeler pişip çorba özleşene kadar pişirilir.
  • Bir sosluk veya cezvede eritilen tereyağına eklenen naneyi, ister çorbaya ekleyip karıştırın, ister servis anında çorbanın üzerine gezdirin.

Not:
  • Bu çorbada ve diğer yoğurtlu çorbalarda kesilme problemi yaşamamak için iki şeye dikkat etmek lazım: biri çorba kaynayana kadar sürekli karıştırmak, diğeri ise tuzu ve bulyonu çorba kaynayınca eklemek. Bunlara dikkat edilirse tarifte yumurta da olduğundan kesilmeyen ve kıvamı pürüzsüz bir çorbanız olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder