23 Eylül 2010 Perşembe

Girit Kabağı Dolması


Bir anne yemeği daha... Fazla söze gerek var mı, tabi ki çok lezzetliydi... Normal kabak dolması bana biraz yavan gelir, o yüzden bu tombul kabakların dolmasını daha çok seviyorum. Aslında anneciğim bunu yapalı epey oldu, o ara tarif yoğunluğudan yayınlayamadım sonra da zamanı geçti diye yazmadım. Ama geçen hafta pazarda yine bu kabaklardan görünce demek ki hala bulunabiliyor en iyisi yazayım dedim :)

Malzemeler:
  • 1/2 kilo tombul kabak
  • 100-150 gr kıyma
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 1-2 adet domates (ya da 1 yemek kaşığı kadar salça)
  • Taze ya da kuru nane
  • Maydanoz, dereotu
  • Tuz
  • İstenen baharartlar
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Su

Yapılışı:
  • Kabakları yıkadıktan sonra üzerinden kapak kesin.
  • İçlerini oyun (kalan içi kacurup sarımsaklı yoğurtla nefis bir meze yapabilirsiniz.), biraz tuz ekleyin.
  • İç harcı için soğanı ince ince doğrayın, yıkanıp süzülmüş pirinci, kıymayı, rendelenmiş domatesi, doğranmış yeşillikleri, zeytinyağını, tuz ve baharatları ekleyin, karıştırın.
  • Dolmaların içine bu harcı paylaştırın, tencereye dizin.
  • Üzerine kesilen kapakları yerleştirin ve salçayı suyla ezerek hazırladığınız sosu dökün.
  • Orta ateşte pişirin. 
Not:

  • Annem bazen kıyma yerine minik doğranmış tavukla da yapıyor bu dolmayı.
  • İç malzemeniz kalırsa domates, kırmızı biber gibi evinizdeki diğer sebzelerle değerlendirebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder