1 Eylül 2010 Çarşamba

Pamuk Poğaça

 
 
Yumuşacık puf puf poğaçalar... Özellikle sıcakken çok lezzetli. Sonraki günlerde de ısıtarak yenince ilk günkü güzelliğini koruyor... Şimdilerde sahur için daha sonra da kahvaltı ve çay saatleri için hoş bir seçenek...

Evde yapılan poğaçanın hazır satılanlardan -sağlık kısmı bir yana- daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de çoğu zaman farklı poğaça tariflerini tam ölçü yapıp (2 kişi için fazla geldiğinden) bayatlamadan dondurucuya kaldırmayı ve gerektiğinde ısıtıp yemeyi ya da misafirlerime ikram etmeyi tercih ediyorum.

 
Malzemeler:

Hamur için:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 poşet instant maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Un
İçine:

  • Beyaz peynir ya da böreklik lor
  • Maydanoz, dereotu

Üzerine:
  • Yumurta sarısı
  • Susam, çörek otu vs.

Yapılışı:

  • Ilık süt, maya ve şekeri karıştırıp mayanın erimesini sağlayın.
  • Mayalı karışıma sıvıyağ ve tuzu, ardından da unu ekleyin. (hamur ne sert ne de ele yapışacak kadar cıvık olacak)
  • Hamurun üzerini örtüp mayalanması için 15-20 dakika bekletin.
  • İç malzeme için rendelenmiş peynir ya da lorla doğradığınız yeşillikleri karıştırın.
  • Mayalanan hamuru bir kez daha yoğurun, daha sonra bezelere ayırın.
  • Elinizle açıp iç harcını ekleyin istediğiniz şekilde kapatın.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye -kabarma payını da dikkate alarak- dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürün, susam, çörek otu vs ile süsleyin ve ılık bir ortamda yarım saat daha mayalandırın.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.

0 yorum:

Yorum Gönder