6 Eylül 2010 Pazartesi

Kalburabastı


Sizinle bugün bayram tatlılarınız için harika bir alternatif olacak bir lezzeti paylaşacağım. İzmir'e özgü tatlılardan biri: kalburabastı ya da diğer adıyla kalburabasma. Bu tarifi yıllar önce bir bayramda çok güzel yemek yapan ve özellikle de Ege yemeklerini çok iyi bilen yengemin annesinin evinde yemiştim. Şerbetli tatlıların hiç birisi ile arası olmayan biri olarak hatır için bir çatal aldığımı, ardından hemen tarifini istediğimi söylersem ne kadar güzel olduğunu tahmin edersiniz sanırım. O zamandan beri her bayram bu tatlıyı yaptım ve beğenmeyen, tarifini istemeyen olmadı :) Diğer kalburabastılardan hem tarifi hem de lezzeti oldukça farklı! Kıyır kıyır ağızda dağılan bir lezzeti var... İçindeki tarçın kokusu mis gibi...

Bu tarifi bayram için mutlaka denemenizi öneririm, püf noktalarına dikkat ederseniz, daha doğrusu tarifime birebir sadık kalırsanız çok iltifat alacağı garanti :) Bunu özellikle söylüyorum, çünkü yıllardır bu tarifi isteyen herkese verdim ama aynı lezzeti tutturamadıklarını söyledi yapanlar. Sebebi ise canım irmiksiz kalburabastı mı olur, dur şuna biraz da yoğurt koyayım,yumurtayı söylemeyi unuttu herhalde... gibi eklemeler yapmaları :)) Malzeme listesi çok sade ve yağ miktarı fazla gibi görünse de kesinlikle bu şekilde deneyin, pişman olmazsınız. Bu bayram farklı bir tariflere sevdiklerinizi şaşırtın....


Malzemeler:
Hamuru:
  • 1 su bardağı mısırözü yağı
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çentik tuz
  • Alabildiği kadar un
İçi:
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Toz şeker
Şerbeti:
  • 3 sı bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1-2 damla limon suyu
Yapılışı:
  • Soğuması için önce şeker ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır.
  • İçi için bir kaseye iri parçalar halinde doğranmış ceviz, tarçın ve 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker eklenir. (eriyen şeker ve tarçın tatlının içinde harika bir aroma oluşturuyor, cevizleri sakın incecik çekmeyin robotta dişe gelmeli) 
  • Hamurun tüm malzemeleri karıştırılarak ele yapışmayan sert de olmayan bir hamur elde edilir.
  • Üzeri kapatılarak buzdolabına kaldırılır ve 30 dk bekletilir. (üzeri açık olursa kuruyabilir)
  • Dolaptan alınan hamur yağını salmış olacağı için tekrar yoğrulur.
  • Ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar bir rende ya da varsa kalbur üzerinde elle açılır.
  • Hamurun ortasına hazırlanan cevizli iç konur, yuvarlanarak kapatılır.
  • Tepsiye dizilen kalburabastılar 170-180 derecede kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kalburabastılar başka bir tepsiye alınır, ilk sıcaklığının çıkması için birkaç dakika beklenir ve iyice soğumuş olan şerbet kaşık kaşık üzerine dökülür. (dökerken cos cos sesleri geliyorsa doğru yoldasınız :)

Not:
  • Şerbetin soğuk tatlının sıcak olması gerektiğine dikkat edin.
  • İç malzemesine tarifte olmayan irmik, yumurta vs eklemeyin :)
  • Gelecek iltifatlara hazır olun :)

0 yorum:

Yorum Gönder