Börekitas daha önce yediğim ya da yaptığım bir lezzet değildi. Sofra dergisinin poğaça dosyasında gördüğümde önce adıyla daha sonra içinde krem şanti gibi tuzlularda alışık olmadığımız bir malzeme barındırmasıyla dikkatimi çekti. Biraz araştırdığımda börekitasın sefarad mutfağına ait bir tarif olduğunu gördüm. İncelediğim tariflerde hamur için zeytinyağı, un, tuz, kabartma tozu (yani bizim anne poğaçası malzemeleri kullanılmıştı), iç malzeme olarak ise en çok patlıcanın tercih edildiğini gördüm. Yani demem o ki benim paylaştığım tarifin adı börekitas ama sanırım onun farklı yorumlanmış hali demek daha doğru :))
Tadına gelince... Fırından çıkar çıkmaz tattığımda şantiden kaynaklanan şeker tadı epey belliydi, ama soğuduğunda hissedilmiyordu. Şanti kurabiye gibi ağızda dağılan bir kıvamda olmasını sağlamıştı, bu yanıyla daha önce tarifini paylaştığımız nişastalı poğaçaya benzediğini söyleyebilirim. Ben biraz boyoz/milföy tarzı çıtır bir lezzet umuyordum aslında :) Farklı bir poğaça tarifi deneyip içinde şanti olduğunu söyleyerek yiyenleri şaşırtmak istiyorsanız deneyebileceğiniz bir tarif :)
Malzemeler: (40 adet)
- 250 gr margarin
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı krem şanti (toz halde)
- 2-3 damla limon suyu
- 1 paket kabartma tozu
- Bir tutam tuz
- Aldığı kadar un
İçi için:
- 200 gr beyaz peynir
- Yarım demet maydanoz
Üzerine:
- 1 adet yumurta
Yapılışı:
- Yoğurma kabına margarin, yumurta, krem şanti, limon suyu, kabartma tozu ve limon suyu alınır.
- Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un eklenip yoğrulur.
- İçi için rendelenmiş beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz bir kasede karıştırılır.
- Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.
- Elle hafif yassılaştırılan hamura iç konur ve istenen şekilde kapatılır. (ben bir kısmını kurabiye kalıplarıyla kestim)
- Tepsiye alınır ve üzerine çırpılmış yumurta sürülür.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
0 yorum:
Yorum Gönder