8 Eylül 2010 Çarşamba

Pratik Şöbiyet




Bugün bir ramazan ayını daha geride bıraktık, bunun burukluğu ile bayram sevinci bir arada... Bu ayda sevdiklerimle sık sık görüştüm, onlarla güzel sofralarda bir araya geldim, uzun uzun sohbetler ettim... Bu ayın huzurunu, bereketini, güzelliğini sürekli hissettim. İnşallah hepiniz için ramazan aynı güzellikte geçmiştir...

Ve... Her güzel şey gibi bunun da sonuna geldik... Bugün bayram... Hep eski bayramların güzelliğinden bahsediliyor ama anı güzelleştiren biraz da biz değil miyiz? O yüzden bayramları tatil gibi görmek yerine sevdiklerimizi ziyaret etmeye, onları -özellikle çocukları- ufak hediyelerle de olsa mutlu etmeye biraz daha özen göstersek belki eski zamanları özlememize hiç gerek kalmayacak. Çocukken bayramda bana verilen çorap, toka, mendil gibi hediyeleri hala hatırlıyorum, hele bir çiçek işlemeli mendil vardı ki yıllar yılı saklamıştım :) O zaman "bayramlık" diye bir tabir vardı, herhalde şimdiki kadar sık kıyafet, ayakkabı alınmıyordu ki bayramda alınanları giyme heyecanı bambaşkaydı...

Bayramın hepimiz için sağlıklı, mutlu be huzurlu geçmesini dileyerek tarifime geçiyorum efendim...

***

Hem çok pratik bir tatlı yapıp hem de takdirleri toplamak ister misiniz? O zaman bu tatlıyı kesinlikle misafirleriniz için denemelisiniz. Ben ne zaman bu pratik şöbiyeti yapsam, herkesin "tatlı hazır herhalde" yorumunu yapıyor, ben de gururla ben yaptım diyorum, tabi ne kadar kolay olduğundan söz etmeden, bu kısmı aramızda kalsın :)

Malzemeler:
  • 10-12 adet milföy
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1-1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
Şerbet:
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
Yapılışı:
  • Milföyleri dolaptan çıkarın, yumuşamaya başlasın.
  • Bir tarafta şeker ve su ile şerbetinizi hazırlayın, kaynamaya başlayınce limon dilimini ekleyin, 5 dakika sonra kapatın. Şerbeti sopumaya bırakın.
  • Küçük bir kap ya da cezvede irmik ve sütü koyulaşana kadar pişirin (göz göz olduktan 1-2 dakika sonra kapatabilirsiniz, kıvamı çok katı da çok sıvı da olmasın, irmiğin biraz bekleyince katılaşacağını da hesaba katın)
  • Milföyleri ikiye bölün (ben bir daha ki sefere merdaneyle biraz inceltip dörde bölmeyi düşünüyorum, bu şekliyle dörde bölünce içine harç koyamayacak kadar minik oluyor.)
şöbiyet 2
  • Milföylerin ortasına soğumuş olan irmikli muhallebiden koyun, isterseniz ceviz ekleyin.
  • Milföyleri kapatın, kenarlarını hafif bastırın pişerken açılmasın.
  • Servis edeceğiniz zamana birkaç saat kala fırın tepsisine dizin, üzerine eritilmiş tereyağını fırçayla sürün, yağ kalırsa onu da tepsiye dökün.
  • Üzeri kızarana kadar 170 derecede pişirin.
  • Fırından çıkan tatlıları servis yapacağınız tabağa alın, tatlı sıcakken soğumuş olan şerbetinizi her tarafına değecek şekilde gezdirin.
  • Biraz şerbetini çektikten sonra toz antep fıstığı ile süsleyin.
  • Fazla bekletmeden servis yapın.
Not:
  • Bu tatlıyı aynı gün içerisinde tüketmenizi öneririm, yapıldığı gün çıtır çıtır oluyor, ertesi gün ise yumuşadığı için lezzetini kaybediyor.
  • Benim şerbetim biraz fazla geldi kavanoza alıp dolaba kaldırarak başka bir tatlıda değerlendirmeyi düşündüm.

0 yorum:

Yorum Gönder