3 Eylül 2010 Cuma

Böğürtlen Reçeli



Böğürtlen en sevdiğim meyvelerden biridir, tıpkı ahududu gibi, karadut gibi... Bu saydıklarımın hepsi de malesef az bulunan, çarşıda pazarda her daim göremediğimiz meyveler... Bulunca da epey pahalı satıldığı için kiloyla değil ancak tadımlık aldığımız... Hal böyleyken bir aile dostunuzun bahçesinden 1,5 kiloya yakın böğürtlen elinize geçerse ne yaparsınız? Ben önce ne yapacağımı şaşırdım ye ye bitmez :) tatlı yapayım, yok yok dondurucuya atayım derken en sonunda reçelde karar kıldım. Böylece hem daha uzun süre dayanacak hem tatlılarda kullanabilecek hem de tanelerini yiyebilecektim :)

 
Bunun benim ilk reçel denemem olması ve en sevdiğim meyvelerden birini kullanacak olmam heyecan kat sayımı artırdı :) Başarısız olursam heba olan böğürtlenlerime çok üzülecektim. Hemen telefona sarıldım anneciğimden reçel yapımına ait püf noktaları öğrendim ve gece vakti uygulamayı yaptım. Sonuç başarılı :) Sizinle de paylaşabilirim...

 
Kendi reçelini yemek de ayrı bir keyifmiş :)



 
(Ben kendi yaptığımın ölçülerini yazıyorum, siz elinizdeki böğürtlen miktarına göre uyarlayabilirsiniz)

 
Malzemeler: (6 minik kavanoz çıktı)
  • 1400 gr böğürtlen
  • 1000 gr şeker
  • 2-3 damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı tereyağı
Not:
  • Normalde birçok kişi reçelde 1'e 1 ölçü kullanıyor ben iç bayacak kadar tatlı sevmiyorum bu sebeple 500 gr böğürtlen için yaklaşık 350 gr şeker kullanmanızı öneririm)
Yapılışı:

  • Böğürtlenleri yıkayın, suyunun süzülmesi için süzgüye alın.
  • Reçeli kaynatacağınız tencereye böğürtlenleri alın üzerine şekeri dökün ve bir gece ya da en az 6 saat bekletin. (şeker erimiş ve sulanmışsa bekleme süresi tamamdır)
  • Tencerenizin kenarına 1 çay kaşığı tereyağ ya da margarini sürün. (bazıları kaynarken reçelin içine katıyor, reçelin kaynarken taşmasını ve bozulmasını önlüyormuş)
  • Tencereyi ocağa alın ve ocağın en küçük gözünde en kısık şekliyle pişirmeye başlayın. (süre uzuyor ama hem reçelin rengi güzel oluyor yavaş pişince hem taşma ve köpüklenme sorunu olmuyor)
  • Reçel kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra delikli kepçeyle böğürtlenleri bir tabağa alın. (böylece ezilmeyip diri kalacaklar, annem çilek gibi narin meyvelerde hep böyle yapıyormuş)
  • Reçelin suyunu istediğiniz kıvamı alıncaya kadar kaynatmaya devam edin. (bir kaşıkla bir tabağa damlatın akmıyorsa olmuştur)
  • Reçel istediğiniz kıvama ulaştığında böğürtlen tanelerini atın, limon suyunu ekleyin dikkatlice ağaç kaşıkla bir kez karıştırıp ocağı kapatın.
  • Sıcakken kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca kapatın (hava almaması için folyo koyabilirsiniz kapakların altına) ve bir bezin üzerine hemen ters çevirin. Bir gece hiç kıpırdatmadan bu şekilde bekletin.
  • Ertesi gün serin bir yere kaldırın.
Not:

  • Böğürtlenlerin ezilmemesi için karıştırmamanızı ya da çok dikkatli karıştırmanızı öneririm, Kaşık olarak metal değil, ağaç kaşık kullanın.
  • Ben reçeli olması gerekenden biraz daha sıvı iken ocaktan alıp kavanozladım ve bu şekilde 1 hafta kadar balkonda tutup güneşte koyulaşmasını sağladım.

0 yorum:

Yorum Gönder