15 Kasım 2010 Pazartesi

Balparmak


Bayram denince akla ilk gelenlerden biri de tatlı.. Benim her ne kadar her zaman favorim sütlü ve meyveli tatlılar olsa da bayram tatlısı denince akla şerbetli tatlılar geliyor. Bugün sizinle paylaşacağım tarif oldukça pratik, bir kurabiye yapımı kadar vakit alıyor. Tatlıya çok vakit ayıramayacak olanlar için ya da yufka açamayanlar için ideal bir tarif.

Balparmak dışında blogumdaki diğer tatlı alternatiflerini de sizin için sıralayayım belki işinize yarar:
Yengemin Şekerparesi (soğuk şerbetli)

Ya da sütlü tatlılar arşivine buyrun :)

***

Hepinizin Kurban Bayramını kutluyor, sağlıklı ve huzurlu bir bayram ve tatil geçirmenizi diliyorum.

***

Malzemeler:
Hamur için:
  • 1 yumurta
  • 125 gr margarin (yumuşak)
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (2,5 su bardağı kadar)
Şerbeti için:
  • 2 bardak şeker
  • 1,5 bardak su
  • 1-2 damla limon suyu
Üzerine:
  • Yarım su bardağı irmik
Yapılışı:
  • Bir tencereye şeker ve su alınır, karıştırılıp şerbet kıvamını alana kadar kaynatılır, istenen kıvama geldiğinde limon suyu damlatılı ve ocaktan alınır.
  • Diğer tarafta hamur malzemeleri sırasıyla eklenerek, karıştırılır ve iyice yoğrulur.
  • Hamurdan koparılan parçalara parmak şekli verilir.
  • İrmiğe batırıldıktan sonra tepsiye dizilir.
  • 180-200 derecede kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı çıkana kadar bekletildikten sonra ılık haldeki tatlıya soğuk şerbet dökülür.

0 yorum:

Yorum Gönder