Yine annemin mutfağından bir tarifle karşınızdayım. Bu çorbayı daha önce denediniz mi bilmiyorum ama ben annemden başka yapana rastlamadım :) Bu yemek hangi yöreye ait tam olarak bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla bu şekli Afyon'da yapılıyor. Başka yörelerde farklı isimlerle farklı şekilleri de mevcut, kıymalısı, pirinçlisi vs. Yapılışı biraz el oyalayıcı, ama lezzeti yerinde olan bu sempatik isimli çorbayı denemenizi tavsiye ederim.
Yuvalama için:
- 1 adet soğan
- 2-3 adet sarımsak
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber, nane
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1/2 yemek kaşığı salça
- 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
- Sıcak su
- Sarımsaklı yoğurt (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Soğan ve sarımsak rendelenir.
- Un, bulgur, sıvı yağ, tuz ve baharat eklenir, hepsi iyice karıştırılarak yoğrulur. (çok katı olursa çok az su eklenebilir, elle yuvarlanacak kıvamda olmalı)
- Karışımdan nohut büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır.
- Diğer tarafta sıvı yağ ve salça kavrulur.
- Üzerine sıcak su, ardından da haşlanmış nohut eklenir.
- Su iyice kaynadığında hazırlanan yuvalaklar içine atılır. (su kaynamamış olursa dağılır)
- Yaklaşık 15-20 dakika (yuvalaklar yumuşayıncaya kadar) pişirilir.
- İsteyen bu şekilde sade haliyle isteyen de üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yiyebilir. Her iki hali de güzel oluyor. Sarımsaklı yoğurtlu halinin lezzeti (içinde kıyma olmamasına rağmen) mantıyı hatırlatıyor.
- Bu yemeğe -bence- nane çok yakışıyor, bu yüzden köfte hamuruna koyduğunuz gibi servis ederken üzerine de serpmenizi öneririm.
0 yorum:
Yorum Gönder