Bugün size balık yemeklerinin yanına çok yakışan bir salata olan deniz börülcesinden bahsedeceğim. Deniz börülcesi adından da anlaşıldığı gibi deniz kenarlarında yetişen bir bitki. Ben İzmir dışında bulunmadığını bu yüzden de pek bilinmediğini sanıyordum, ama İstanbul'da yaşayan blog arkadaşlarım orada da bazı marketlerde bulunabildiğini söylediler, diğer yerlerde durum nasıldır bilmiyorum. İzmir'de mayıstan itibaren yaz boyunca hemen hemen her semt pazarında ve markette bulabilirsiniz. Bu ayda yeni çıktığı için tazecik, nereydese kılçıklı kısmı bile oluşmamış gibi. Alıp yapacaksanız şimdi öneririrm. Deneyeceklere kolay gelsin :)
- 1 demet deniz börülcesi
- Limon
- Zeytinyağı
- 1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- Deniz börülcelerini bol suda birkaç kez yıkayın, kök kısımlarındaki toprak iyice temizlensin.
- Kaynar suda haşlayın (deniz börülcesinde tuz olduğu için suya tuz eklemeyin)
- Haşlanan börülceleri sudan alın soğuk sudan geçirin (ısınmayı durdurup daha diri kalması için)
- Haşlanan börülceleri dip kısmından uca doğru sıyırarak ayıklayın.
- Ezilmiş sarımsak, limon suyu ve zeytinyağıyla salata sosunuzu hazırlayın.
- Tabağa aldığınız deniz börülcelerinin üzerine hazırladığınız sosu gezdirip karıştırın, salatamız hazır :)
Öneriler:
- Deniz börülcesi tuzlu toprakta yetiştiği için tuz ihtiva ediyor, o yüzden haşlama suyuna da sosuna da tuz eklememenizi öneririm.
- Börülceyi ayıklarken içinde yer alan kılçığımsı kısımdan ayrılması lazım, yeterince haşladıysanız bu işlem çok kolay olur, zorlanıyorsanız biraz daha haşlanması lazım demektir.
- Ben sarımsağı neredeyse her yemek ve salataya ekliyorum, bu salataya da yakışıyor, ama damak tadınıza göre sosunuzu sarımsaksız da hazırlayabilirsiniz.
- Sosu önceden döküp bekletmek isterseniz limonu eklemeyi son ana bırakın renginin sararmasına sebep oluyor.
- Üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek de deneyebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder