20 Mayıs 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Enginar Dolması

Enginar dolması

Enginarın faydaları hepimizin malumu... Ben de mevsimi geçmeden bu tarifi yayınlamak istedim, epeydir arşivde bekliyordu :) Enginar dolması Ege'de, özellikle de İzmir'de yapılan bir yemek bildiğim kadarıyla. o yüzden ayrıntılı anlatmaya çalıştım.  Aslında yapılış aşamalarını da fotoğraflamak istiyorum, ama bu sefer olmadı, belki bir dahakine... Her ne kadar yapılışı zahmetli görünse de denemeye değer. Deneyeceklere kolay gelsin :)

Malzemeler:
  • 4 adet orta boy enginar (yapraklı)
  • 1 adet soğan
  • 1 adet limon
  • 2 çay bardağı pirinç
  • İstenen miktarda nane, dereotu, maydanoz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • İstenen baharatlar (karabiber, yenibahar vs.)
  • Tuz
  • Su
Yapılışı:
  • Enginarların sap kısmını kesin, yapraklarının dışındaki kart kısmları koparın.
  • Enginarın ortasındaki yapraklardan kopararak ortasını açın, tüylü kısmını bir kaşık yardımıyla temizleyin.
  • Enginarın iç kısmına limon sürün (kararmaması için)
  • İç harcı için soğan ince ince doğranır, pirinç, yeşillikler,zeytinyağı,  tuz ve baharatlar eklenir.
  • Enginarlar yıkanıp içlerine harç doldurulur. (isterseniz harcı sadece ortaya değil yaprakların arasına da koyabilirsiniz, biraz uğraştırır ama güzel de görünür.)
  • Enginarlar derin bir kaba alınır, tencerenin yarısından biraz geçecek kadar sıcak su eklenir.
  • Kısık ateşte 40-45 dakika pişirilir. 
Enginar dolması

  
Öneriler:
  • Enginar alırken ağır ve sert olanları, yaprakları kapalı olanları tercih edin (daha tazedir)
  • Enginarları birkaç gün taze saklamak için çiçek gibi suya koyabilirsiniz.
  • Enginarın sapını bıçakla kesmek yerine elle kırarsanız lifleri temizlemek daha kolay olur.
  • Temizlediğiniz enginarların kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
  • Enginarın saplarını pişirmeden az evvel kesin, önceden kesip bekletmeyin, (o zaman tazeliğini kaybeder.)
  • Enginar pişerken biraz limon suyu ya da bir dilim limon eklemeniz yine enginarların kararmasını önleyecektir.
  • İsterseniz dolma harcına kuş üzümü ve dolmalık fıstık da ekleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder