Enginarın faydaları hepimizin malumu... Ben de mevsimi geçmeden bu tarifi yayınlamak istedim, epeydir arşivde bekliyordu :) Enginar dolması Ege'de, özellikle de İzmir'de yapılan bir yemek bildiğim kadarıyla. o yüzden ayrıntılı anlatmaya çalıştım. Aslında yapılış aşamalarını da fotoğraflamak istiyorum, ama bu sefer olmadı, belki bir dahakine... Her ne kadar yapılışı zahmetli görünse de denemeye değer. Deneyeceklere kolay gelsin :)
Malzemeler:
Malzemeler:
- 4 adet orta boy enginar (yapraklı)
- 1 adet soğan
- 1 adet limon
- 2 çay bardağı pirinç
- İstenen miktarda nane, dereotu, maydanoz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- İstenen baharatlar (karabiber, yenibahar vs.)
- Tuz
- Su
- Enginarların sap kısmını kesin, yapraklarının dışındaki kart kısmları koparın.
- Enginarın ortasındaki yapraklardan kopararak ortasını açın, tüylü kısmını bir kaşık yardımıyla temizleyin.
- Enginarın iç kısmına limon sürün (kararmaması için)
- İç harcı için soğan ince ince doğranır, pirinç, yeşillikler,zeytinyağı, tuz ve baharatlar eklenir.
- Enginarlar yıkanıp içlerine harç doldurulur. (isterseniz harcı sadece ortaya değil yaprakların arasına da koyabilirsiniz, biraz uğraştırır ama güzel de görünür.)
- Enginarlar derin bir kaba alınır, tencerenin yarısından biraz geçecek kadar sıcak su eklenir.
- Kısık ateşte 40-45 dakika pişirilir.
- Enginar alırken ağır ve sert olanları, yaprakları kapalı olanları tercih edin (daha tazedir)
- Enginarları birkaç gün taze saklamak için çiçek gibi suya koyabilirsiniz.
- Enginarın sapını bıçakla kesmek yerine elle kırarsanız lifleri temizlemek daha kolay olur.
- Temizlediğiniz enginarların kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
- Enginarın saplarını pişirmeden az evvel kesin, önceden kesip bekletmeyin, (o zaman tazeliğini kaybeder.)
- Enginar pişerken biraz limon suyu ya da bir dilim limon eklemeniz yine enginarların kararmasını önleyecektir.
- İsterseniz dolma harcına kuş üzümü ve dolmalık fıstık da ekleyebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder