31 Mayıs 2010 Pazartesi

Yeşil İncir Reçeli



Aslında bu reçel 2-3 hafta önce yapıldı, araya giren diğer yazı ve işlerden dolayı yazılması bu zamana kaldı. Ham incir genelde nisan ve mayıs ayında bulunabiliyor, dolayısıyla bu yıl için belki biraz geç oldu ama seneye lazım olur :)

İncir reçelinin yapılması biraz zaman ve emek harcamayı gerektirse de bence lezzeti kesinlikle buna değer. Yıllar önce ilk yediğimde ne reçeli olduğunu anlayamamıştım, farklı bir tadı var, biraz kestane şekerini andırıyor. Pişerken eve harika bir koku yayılıyor. Bu reçelin yapımı biraz zahmetlidir,  ben de sizler için aşama aşama fotoğraflamaya ve püf noktalarını not almaya çalıştım. Umarım denemek isteyenlere yardımcı olur.

Malzemeler:
  • 1 kg taze incir
  • 1 kg toz şeker
  • 3-4 adet karanfil (isteğe bağlı)
  • 1 lt su
  • 1/2 limon suyu
Yapılışı:
  • İncirler yıkanır.
  • İncirlerin sapları uç kısmından hafifçe kesilir. (çok derin kesmeyin, pişerken dağılır)
  • Üzerine su ekleyip bir taşım kaynatın süzgüye alın soğusun.
  • Kaynatma işlemini 2 kez daha aynı şekilde tekrarlayın (toplam 3 kez kaynatılıp suyu dökülecek acısının çıkması için)



  • Son haşlamadan sonra elinizle hafifçe sıkarak incirlerin emdiği suyun çıkmasını sağlayın (acı olmaması için)

  • Sıkma işlemi sırasında incirler buruş buruş görünecek merak etmeyin tekrar suya girdiğinde bu görüntü düzeliyor.
  • 1 kg şeker ve 1 lt suyu ocağa koyun kaynamaya başladığında içine sularını sıktığınız incirleri ekleyin.
  • Yaklaşık 15 dakika kaynatın.
  • Limon suyunu ve karanfilleri ekleyin 4-5 dakika daha kaynatın.
  • Reçel henüz sıcakken kavanozlara döküp hemen ağzını kapatın ve kavanozu ters çevirin.  


  • Kavanozların üzerini sofra bezi tarzı bir örtüyle örtün (yoğurt mayalar gibi) ve bir gece ters durumda yerinden kıpırdatmadan bekletin, ondan sonra saklamak istediğiniz yere kaldırın. (bu şekilde kavanoz vakumlanmış oluyor)

Öneriler:

  • Kullandığınız kavanozların kapakları metal olmalı.
  • Her kavanozda su ve tane miktarının eşit olması için kavanoza önce taneleri sonra suyunu ekleyebilirsiniz.
  • Karanfil yerine kabuk tarçın da ekleyebilirsiniz.

Not:
  • Bu ölçülerle fotoğrafta gördüğünüz kavanozlardan 3 adet çıkıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder