Açmalar nefis görünüyor değil mi? İnsanın uzanıp bir tane alası geliyor :) Melike'nin kahvaltı sofrasında yer alan açmaların tarifini ne zamandır dört gözle bekliyordum. Nihayet açmaların fotoğrafları ve tarifi geldi. Melikeciğim sağolsun yapılış aşamalarını da fotoğraflamış bizim için. Bu harika poğaçaları ister çay saatleriniz için ister kahvaltı için hazırlayın, çok beğenileceği kesin. Hazır yarın tatilken pazar kahvaltısı için hazırlayıp sevdiklerinize güzel bir sürpriz yapmaya ne dersiniz? :)
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket yaşmaya
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı ılık su
- 2 yumurtanın beyazı
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 50 gr yumuşak margarin
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 tatlı kaşığı şeker
- Un
- 2 yumurtanın sarısı
- Susam, çörekotu vs.
- Mayayı ılık sütle ya da suyla eritin, ardından önce sıvı malzemeleri, daha sonra kuru malzemeleri ekleyip hamuru hazırlayın.
- Hamuru mayalanması için ılık bir yerde üzeri kapalı olarak bekletin.
- Mayalanan hamuru bezelere ayırın, şekillendirin, fırın tepsisine alın ve yarım saat de bu şekilde mayalandırın.
- Üzerine yumurta sarısını sürüp susam, çörekotu, haşhaş vs serpin. (yumurta sarısını biraz sıvıyağ ile seyreltip sürebilirsiniz)
- Önceden ısıtılmış fırında 180-190 derecede üzeri kızarana kadar pişiririn.
Not:
- Su ve sütün ılık, diğer malzemelerin de oda sıcaklığında olması hamurun daha kolay mayalanmasını sağlayacaktır.
- Margarini hamura eklemek yerine hamuru açıp yumuşak margarini sürüp rulo yaptıktan sonra da açma şeklini verebilirsiniz.
- Hamurun içine peynir, patates gibi malzemeler ekleyerek açmanızı çeşitlendirebilirsiniz. (merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açıp iç harcı koyup rulo yapıp sonra o ruloya halka şekli vererek yapılabilir.)
- Aynı hamurla nefis poğaçalar hazırlayabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder