Geçenlerde işyerinde düzenlediğimiz doğum gününden bahsetmiştim. O gün hepimiz arkadaşımın getirdiği bu poğaçaları çok beğenmiştik. Uzun uğraşlardan sonra arkadaşımdan tarifi alabildim :) Sağolsun arkadaşım bana tarif defterini de verdi incelemem için. Çok cici bir defter, çok beğendiğim için fotoğrafını sizlerle de paylaşmak istedim.
Malzemeler:
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ (mısırözü)
- 1 adet yumurta
- Un (yaklaşık yarım kilo)
- 1 paket yaş maya (kuru ya da instant da olur)
- 1 çay kaşığı mahlep (varsa)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Üzerine:
- 1 adet yumurta sarısı (akı da hamuruna konbilir)
- Susam, çörek otu, haşhaş tohumu vs.
İç harcı:
- Lor, maydanoz (ya da istenen başka malzemeler de olabilir)
Yapılışı:
- Ilık sütün içine şeker ve maya eklenir, maya eritilir (instant maya da buna gerek yok.)
- Maya kabardıktan sonra sıvı yağ, yumurta, tuz ve mahlep karıştırılır.
- Un eklenir, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
- Yarım saat ılık bir yerde üzeri kapalı olarak mayalanmaya bırakılır.
- İç harcı konarak istenen şekil verilir.
- Tepsiye alınıp üzerine yumurta sarısı sürülür, çörekotu vs serpilir.
- Yarım saat de tepside mayalandırılır.
- Önceden ısıtılmış fırında 180-200 derecede pişirilir.
Notlar:
- Hamuru yarım saat tepside mayalandırma imknınız yoksa fırında önce 130-150 derecede yani düşük ısıda bir süre tutun kabarmaya başladıktan sonra asıl pişme ısısına getirin, yine mayalanma işlemi olacaktır.
- Hamuru yarım ölçüden yaparak pizza hamuru yerine kullanabilirsiniz.
- Hamurdan kopardığınız bezeleri nişasta ya da pudraşekeri serperek merdaneyle açıp içine haşhaş, pekmez ya da tahin sürüp rulo yapıp gül şekli vererek tatlı mayalılar da hazırlayabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder