30 Nisan 2010 Cuma

Mayalı Poğaça



Geçenlerde işyerinde düzenlediğimiz doğum gününden bahsetmiştim. O gün hepimiz arkadaşımın getirdiği bu poğaçaları çok beğenmiştik. Uzun uğraşlardan sonra arkadaşımdan tarifi alabildim :) Sağolsun arkadaşım bana tarif defterini de verdi incelemem için. Çok cici bir defter, çok beğendiğim için fotoğrafını sizlerle de paylaşmak istedim.



Malzemeler:
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ (mısırözü)
  • 1 adet yumurta
  • Un (yaklaşık yarım kilo)
  • 1 paket yaş maya (kuru ya da instant da olur)
  • 1 çay kaşığı mahlep (varsa)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
Üzerine:
  • 1 adet yumurta sarısı (akı da hamuruna konbilir)
  • Susam, çörek otu, haşhaş tohumu vs.
İç harcı:
  • Lor, maydanoz (ya da istenen başka malzemeler de olabilir)
Yapılışı:
  • Ilık sütün içine şeker ve maya eklenir, maya eritilir (instant maya da buna gerek yok.)
  • Maya kabardıktan sonra sıvı yağ, yumurta, tuz ve mahlep karıştırılır.
  • Un eklenir, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
  • Yarım saat ılık bir yerde üzeri kapalı olarak mayalanmaya bırakılır.
  • İç harcı konarak istenen şekil verilir.
  • Tepsiye alınıp üzerine yumurta sarısı sürülür, çörekotu vs serpilir.
  • Yarım saat de tepside mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180-200 derecede pişirilir.
Notlar:
  • Hamuru yarım saat tepside mayalandırma imknınız yoksa fırında önce 130-150 derecede yani düşük ısıda bir süre tutun kabarmaya başladıktan sonra asıl pişme ısısına getirin, yine mayalanma işlemi olacaktır.
  • Hamuru yarım ölçüden yaparak pizza hamuru yerine kullanabilirsiniz.
  • Hamurdan kopardığınız bezeleri nişasta ya da pudraşekeri serperek merdaneyle açıp içine haşhaş, pekmez ya da tahin sürüp rulo yapıp gül şekli vererek tatlı mayalılar da hazırlayabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder