7 Nisan 2010 Çarşamba

Mercimek Köftesi


Çay daveti için hazırladığım tariflerden birisi. Aslında çok bilinen bir tarif, hanımların çay saatlerinin vazgeçilmezlerinden biri, ama gördüğüm kadarıyla herkesin kendine has yapış şekli var. Çeşitli tariflerde bulgur ve mercimek miktarı değişiyor, benim tarifimde mercimek daha baskın, buna rağmen kıvamda problem yaşamıyorum. Herkes mercimek köftemi beğenip tarif istediği için buraya da gönül rahatlığıyla yazıyorum.


Malzemeler:
  • 1 su bardağı mercimek
  • 1/2 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 çorba kaşığı salça
  • Yarım demet maydanoz, dereotu
  • 1-2 adet yeşil soğan (varsa)
  • Tuz, kimyon, karabiber, pul biber
  • Su
Yapılışı:
  • Mercimek üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanır (gerekirse arada sıcak su ekleyebilirsiniz, baştan çok eklemeyin), mercimekler ezilecek kadar yumuşadığında tencerede hiç su kalmamış olmalı.
  • Suyunu çeken mercimeklerin içine bulguru katın karıştırıp kapağını kapatın (onun sıcaklığıyla bulgur da yumuşayacak)
  • Bu arada soğanları olabildiğince ufak doğrayın, sıvı yağda kavurun, ardından salçayı ekleyin, onu da kavurun soğumaya bırakın.
  • Öte yanda yeşillikleri ince ince doğrayın.
  • Geniş bir kaba mercimekleri alın, kavurduğunuz soğan, salça, yağ karışımını ekleyin tuz ve baharatları ekleyin bütün malzemeler karışana kadar iyice yoğurun.
  • En son yeşillikleri ekleyin hafifce karıştırın (ezilmemesi için)
  • Şekillendirip bir tabağa dizin yanında limon dilimleri, marul ve turşu ile servis edin.

0 yorum:

Yorum Gönder