Ramazanın ilk günü Oktay Usta'nın şeftali kompostosu yaptığını gördüm, programı izleme fırsatım da olmadı. Ama oruçlu olunca canım çekti :) Hemen o akşam sahur için hazırladım, yanında milföyden kol böreği ile güzel bir öğün oldu. İçindeki tarçınla, karanfille ve bademle Osmanlı şerbetleri tadında bir komposto oldu. Soğuk soğuk iftar için de hoş bir seçenek. Ben şeftaliyi çok sevdiğim için kış hazırlığı olarak önümüzdeki günlerde bu şekilde yapıp konserve şeklinde kavanozlamayı da düşünüyorum. Denemek isterseniz damak tadınıza göre şeker ve baharat miktarında oynama yapabilirsiniz, ben kendi yaptığım şekliyle (şekeri ve baharat miktarı hafif) yazıyorum.
Malzemeler:
- 3 adet orta boy şeftali (yumuşak olmasın)
- Yarım su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 1 dilim limon
- 1-2 adet karanfil
- 1/2 adet çubuk tarçın
- 1 avuç soyulmuş badem
Yapılışı:
- Şeker, su, tarçın, karanfil ve limonu ocağa alın, şeker eriyinceye kadar karıştırın.
- Şerbet kaynadıktan sonra kabuğunu soyup küp küp doğradığınız şeftalileri içine atın, tencerenin kapağını hafif aralık kalacak şekilde kapatın ve ocağın altını kısın. Arada karıştırın.
- Şeftaliler hafif yumuşayıp rengini suya verene kadar ocakta tutun, daha sonra altını kapatın ve biraz ılıyınca bademleri de ekleyip buzdolabına kaldırın. Soğuk olarak servis yapın.
0 yorum:
Yorum Gönder