Çeşme yazı dizisine başladık bitmiyor, Çeşme anlatmakla bitmez tabi :) Bu yazıda da birkaç manzara fotoğrafından sonra :) Çeşme'deki birkaç lezzet durağına değineceğim.
Çeşme sahillerinden kareler...
Söz edeceğim mekânlardan bir tanesi aşağıda fotoğraflarını göreceğiniz Rumeli Pastanesi. Bu pastanenin dondurmaları o kadar lezzetli ki yazın her daim önünde uzun bir sıra görmek mümkün. Özellikle sakızlı dondurmasıyla ünlü ama kavunlu, karadutlu, çeşme limonlu, vişneli, şeftalili vs bütün çeşitleri güzel, denedim :) Farklı bir lezzet olarak tahin-pekmezli dondurmayı da önerebilirim. Dondurmalarında aroma yerine meyvenin kendisini kullanıyorlar. Kavunlu dondurmanın lezzeti Ovacık kavunundan, limonlunun lezzeti Çeşme limonundan geliyor yani. Bu arada Türkiye'de sakızlı dondurmayı ilk yapanın onlar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Mekan olarak mütevazi bir yer. 1945'den beri hizmet veren pastanenin dondurmaları dışında reçelleri de ünlü... Çeşme'ye gittiğinizde çarşıda yer alan bu pastaneden dondurma yemeyi ve evinize götürmek için reçel almayı unutmayın, eminim çeşitler arasında seçim yapmakta zorlanacaksınız :)
Rumeli Pastanesi
Portakal kabuğu, bergamut, ceviz, patlıcan, karadut gibi çeşitli sebze ve meyvelerin reçellerini bulabilirsiniz. Ayrıca pastanenin içinde pek çok gazete ve dergide kendileri hakkında çıkan haberlerden ve buraya uğrayan ünlülerin fotoğraflarından oluşan sergiyi de görebilirsiniz :)
Limon kabuğu, antep fıstığı ve sakız reçeli...
*****
Bugün söz edeceğim bir başka lezzet durağı İmren Lokantası. Lokanta yaz kış açık (12.00-23.00 arası), en işlek zamanı akşam saatleri, gündüzleri fotoğrafta gördüğünüz gibi sakin. Ama akşam oturacak yer bulunması zor. Yemek için geç denilebilecek saatlerde bile tıklım tıklım olduğunu göreceksiniz. Çarşı da yer alan bu lokanta daha çok tencere yemekleriyle ünlü. Soğan yahnisi, güveç, yaprak sarması, (mevsiminde) enginar dolması, yaprak sarması en çok tercih edilen lezzetlerden. İsteyenler için sulu yemek dışında ızagara çeşitleri de var. Ama tabi asıl vazgeçilmezler zeytinyağlılar. Malum Ege mutfağı denince akla zeytinyağlılar ve ot yemekleri gelir.
Yeri gelmişken Çeşme hakkında güzel bilgiler içeren Food and Travel'ın Çeşme ekinden otlarla ilgili bir pasaj aktarmak istiyorum: "Çeşme'de yaklaşık 100 çeşit ot yetişir. Bunu söyleyen rahmetli Turhan Baytop Hoca... Burada yaşayanlara "Çeşme'de hangi otlar yenir" diye sorduğunuzda Giritli anneannelerinin ağzıyla yanıt verirler hemen: "Biz keçinin yediği her otu yeriz!" Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, kenger, hindiba, şevketibostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı, tarlaçivisi, suteresi Çeşme'de, dolayısıyla da esnaf lokantalarında en çok tüketilen otlar arasında. İmren'in sırrı, otların mümkün olduğunca az haşlanıp yeşil rengini koruması; otları sadece limon suy ve asit oranı 0,5'ten az olan sızma zeytinyağıyla tatlandırarak ılık sunması. İmren'e uğrayın ve yanınızda oturan bir Çeşmeliye yediğiniz otun faydalarını sorun. Bir Egeli olarak size ebegümeci yaprağının kaynatılıp içildiğinde sinirleri kuvvetlendirdiğini, turp otunun ağrı dindirdiğini, deniz börülcesinin guatr hastalığına iyi geldiğini keyifle anlatacaktır."
Aslında Çeşme'de söz edecek daha çok lezzetli mekân var ama onlar da başka yazılara kalsın :)
0 yorum:
Yorum Gönder