24 Ağustos 2010 Salı

Şeftalili Kek


 
Bu keki çocukluk arkadaşım Ümmüş'üme geçmiş olsun ziyaretine giderken götürmek için hazırlamıştım. Ümmüş'üm benim en eski arkadaşım diyebilirim, aynı mahallede büyüdük, beraber oyunlar oynadık, okula beraber gittik, ailelerimiz akraba gibi oldu. Araya yıllar girdi, yollar ayrıldı belki ama biz hiç ayrılmadık. Çok uzun zaman yüzyüze -hatta telefonla bile- görüşemesek de ilk görüştüğümüzde aynı sıcaklıkla kaldığımız yerden devam ettik. İnsanın kendisini çok iyi tanıyan ve anlayan, her türlü sevincini, sıkıntısını tereddüt etmeden paylaşabileceği, saatlerce sohbet edebileceği bir dostu olmasından daha güzel ne olabilir? Canım arkadaşım, seni çok seviyorum ve en kısa zamanda eski sağlığına kavuşmanı diliyorum.

Kekin macerasına gelince... Bu tarifi de bu ayki Sofra dergisinde gördüm, hem keki hem şeftaliyi çok sevdiğimden denemek istedim. Kafama takılan tek şey içinde yarım paket katı yağ olmasıydı. Onun yerine sıvıyağ kullanmayı düşündüm ve 1 yemek kaşığı tereyağı ve diğer malzemeleri ekledim, fakat kekim kurabiye hamuru gibi katı oldu (Ümmüş, sen bu kısımları okuma! :)) Tabi katı olma sebebi katı yağı azaltıp yerine sıvı yağ eklememiş olmam. Hiç farkında değilim (iş dönüşü yorgunluğu diyin, oruç vurdu diyin, arkadaşına üzüldü diyin...) Kıvamı keke dönüştürmek için 1 çay bardağına yakın süt ekledim. Kek şaşırtacak kadar güzel oldu :)) Süt ve şeftalinin etkisiyle yumuşacıktı. Demem o ki ister orjinal tarife sadık kalın ister benim gibi süt ekleyin isterseniz de sıvıyağ ekleyin. Ama keki deneyin şeftali gerçekten yakışıyor, o akşam başta arkadaşım olmak üzere herkesin çok beğendiğini belirtmeliyim.

 
Malzemeler: (6-8 kişilik)
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker (bana biraz tatlı geldi bir dahakine 2 parmak eksik kullanmayı düşünüyorum)
  • 125 gr. eritilmiş margarin (50 gr. tereyağ+1 çay bardağına yakın sıvıyağ ya da süt de olabilir)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4-5 adet şeftali

Yapılışı:

  • Yumurta ve toz şekeri bir kapta çırpın.
  • Eritilmiş margarini katıp 1-2 dakika daha çırpın. (margarini azalttıysanız sıvıyağ ve sütü ekleyin)
  • Un, kabartma tozu ve vanilya ilave edip karıştırın.
  • 22x22 ebatşarında kare bir kalıba ya da yuvarlak tepsiye keki boşaltın (tepsi katı yağla yağlanmış olsun)
  • Üzerine kabuğu soyulmuş, ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılmış şeftalileri yerleştirin.
  • Önceden ısınmış 170 derece fırında pişirin. (yaklaşık 25-30 dakika )
  • Ilıdıktan sonra kalıptan çıkarın, dilimleyerek servis yapın.
Not:

  • Çok kabaran bir kek değil, yaklaşık 2 parmak kalınlığında oluyor.
  • Şeftalileriniz büyükse yarım ay şeklinde dilimleyerek de ekleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder