Bugün sizlerle hem akşam yemeklerinde ara sıcak olacak ya da ana yemeğe eşlik edecek hem de çay saatlerine yakışacak bir tarif paylaşmak istiyorum. Yapımı son derece pratik olan bu börek hem görünümü hem de çıtır çıtır lezzetiyle yiyen herkesin gönlünü fethediyor. Fırında piştiği için kızartma böreklere oranla daha hafif olan bu lezzet iftar sofralarınıza da çok yakışacaktır.
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 1/2 su bardağı su
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 250 gr. kıyma
- 1 adet soğan
- 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Maydanoz (isteğe bağlı)
- Tuz
- İstenen baharatlar (ben karabiber ve kimyon kullandım)
- Yumurta sarısı
- Domates
- Yeşil biber (isteğe bağlı)
- Soğan sıvı yağla birlikte yemeklik kavrulur.
- Ardından kıyma eklenir, rengi dönene kadar kavrulur, tuz ve baharatları eklenir, istenirse doğranmış maydanoz katılır.
- Diğer yanda böreğin sosu için yarım bardak sıvı yağın üzerine yarım bardak da su konur.
- Yufka serilir üzerine bu yağ ve su karışımı fırçayla sürülür. (çıtırlığı sağlayan yağ ve su karışımı)
- Üzerine 2. yufka serilir, tekrar karışımdan sürülür.
- Sigara böreği gibi 12 eşit parçaya bölünür (isterseniz 8 parçaya bölüp daha büyük börekler de yapabilirsiniz, ama minik minik daha şirin duruyor)
- Her parçaya harçtan konup sigara böreği gibi sarılır.
- Diğer yufka için de aynı işlem tekrarlanır.
- Fırın tepsisine dizilen böreklere ortasından çizik atılır (iç görünecek şekilde)
- Daha sonra yumurta sarısı sürülür, ortada açılan boşluğa dilimlenmiş domates ve biber yerleştirilir.
- 180-200 derecede kızarana kadar pişirilir ve sıcakken servis edilir.
- Bu böreğin en önemli püy noktası sıcakken tüketilmesi, çıtır çıtır harika bir lezzeti oluyor, beklediğinde yumuşuyor. Tavsiyem böreği istediğiniz kadar önce hazırlayın ama pişirmeyi mutlaka servise yakın bir zamanda yapın.
- Böreği kıymalı yerine sosili, peynirli vs farklı içlerle de yapabilirsiniz, ama bence en güzeli kıymalısı oluyor.
- Bu ölçülerle 24 tane börek çıkıyor, ölçüleri aynı oranda azaltıp arttırabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder