Kırmızı biber turşusu çok bilinen ve sık yapılan bir turşudur aslında (her yerde öyle midir bilmiyorum ama en azından Ege'de öyle). Annem de çok sık yapardı, dolapta her daim bulunurdu. Yengemin sofrasında görünce blogda tarifi olmadığı aklıma geldi ve belki birilerinin işine yarar diye yazmak istedim. Közlenmiş kırmızı biberin tadından hoşlananlar bu turşuyu da çok sevecektir. Yapılışı pratik, yaptıktan sonra hemen yenebilmesi de bir diğer artısı. Yemeğe aniden gelen misafirler için hazır bir çeşit aynı zamanda... Haşlayarak, fırınlayarak ve közleyerek yapılan farklı tarifler var, bu annem ve yengemin yaptığı usül. deneyeceklere kolay gelsin...
Malzemeler:
- 1 kilo kırmızı biber
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı sirke
- 5-6 adet sarımsak
- Tuz
- Maydanoz
- Biberler ocak üzerinde közlenir, kabukları soyulur, ortadan kesilip çekirdekleri temizlenir. (isteyen fırında da közleyebilir, ben çekirdeklerini çıkarıp fırında közleyerek denedim, sonuç başarılıydı)
- Bir kavanoza bir kat biber bir kat doğranmış ya da ezilmiş sarımsak ve maydanoz olacak şekilde sıralanır. (biberleri ister bütün halde ister irice doğrayarak koyun)
- Üzerine tuz, zeytinyağı ve sirke ile hazırlanan sos dökülür, kavanoz sıkıca kapatılır, birkaç gün içinde yemeye hazır hale gelir. (bozdolabında birkaç ay saklanabilir.)
- Hazırlanan sos biberlerin üzerini kapatacak şekilde olmalıdır, gerekirse yağ ya da sirke miktarını (damak tadınıza göre) artırabilirsiniz ama su eklemenizi tavsiye etmem illa ki ekleyecekseniz közlenen biberi soyarken çıkan biberin kendi suyu eklenebilir.)
0 yorum:
Yorum Gönder