11 Ağustos 2010 Çarşamba

SAHAŞER (Sakızlı, Haşhaşlı ve Erik Soslu Muhallebi)

 
Ramazan ayında tercihimiz hep hafif yemek ve tatlılardan yana. Bu yıl da ramazanın sıcaklara rastlaması dolayısıyla hafif ve lezzetli yiyecekler daha makbul. Bu tatlı da kuzenim için hazırladığım sofrada hafif, pratik ama biraz farklı bir sunum olsun arayışı esnasında ortaya çıktı. O gün misafirlerimiz bu tatlıya içindeki malzemelerin kısaltmasıyla "SA-HAŞ-ER" adını buldu, hatta sonra bu isim "ŞAHESER"e dönüştü :)
 
Farklı, pratik ve lezzetli bir sütlü tatlı hazırlamak isterseniz, kesinlikle tavsiye ederim...

 

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
  • 1-2 adet damla sakızı ya da damla sakızı aromalı sakız :) ya da sakız reçeli :)
  • 1 yemek kaşığı tane haşhaş

Üzerine:

  • Marmelat

Yapılışı:

  • Şeker, un, nişasta ve  pirinç ununa süt eklenir.
  • Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
  • Kaynayan muhallebiye dövülerek toz haline getirilmiş sakız (damla sakızı aromalı sakız kullanıyorsanız doğrudan atabilirsiniz, eriyecektir) eklenir.
  • 2-3 dakika daha kısık ateşte tuttuktan sonra ocak kapatılır. (bu aşamada vaktiniz varsa 5 dk mikserle çırpabilirsiniz, yoksa sorun değil)
  • İstenen miktarda tane haşhaş eklenip karıştırılır ve tatlı kuplara paylaştırılır.
  • Üzerine dilediğiniz çeşitte marmelat ekleyip dolapta en az 2-3 saat beklettikten sonra servise hazır.

Not:
  • Ben erik marmeladını tercih ettim, ama siz evinizde olan başka bir marmelatla da yapabilirsiniz. Eğer marmelat yoksa erik ya da çilek gibi mevsim meyvelerini doğrayıp üzerine şeker (gerekirse çok az su) ekleyip biraz pişirerek hazırladığınız sosu da ekleyebilirsiniz. Sos gibi değil jöle gibi olsun isterseniz bu sosa nişasta ekleyip pişirebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder