16 Ağustos 2010 Pazartesi

Karnıyarık


Karnıyarık Türk mutfağının klasiklerinden... Ben de klasik tariflerin de arşivimde olmasını istediğim için yazıyorum. Belki mutfakla yeni haşır neşir olanların işine yarar. Ya da iftara ne hazırlasam diye düşünenlere fikir verir. Kızartma olması dolayısıyla iftarda ağır olabileceğini düşünürseniz patlıcanı közleyerek ya da fırınlayarak da kullanabilirsiniz. Fırınlanmış olan tabi ki kızartmanın yerini tutmuyor ama köz patlıcanla yapılan karnıyarığın da çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Patlıcanın et ya da kıymayla uyumu yanına bir de pilav ve cacık eşlik edince bir ziyafete dönüşüyor :)

Malzemeler:
  • 8 adet orta boy patlıcan
  • 300 gr kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 5-6 dal maydanoz
  • Tuz, karabiber
Kızartmak için:
  • Sıvı yağ
Üzerine:
  • 1 adet domates
  • 1-2 adet sivri biber
Yapılışı:
  • Patlıcanları alacalı soyun, acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin.
  • Sudan aldığınız patlıcanları süzüp kuruladıktan sonra kızgın ve bol yağda her iki tarafını kızartın, kağıt havlunun üzerine alın.
  • Diğer tarafta soğan ve biberi yemeklik doğrayın, domateslerin kabuklarını soyup ince ince doğrayın.
  • Bir tavaya 3 çorba kaşığı sıvı yağı alıp kıymayı kavurun.
  • Üzerine soğanı ekleyin, soğanların rengi dönünce salçayı katın.
  • Salçayı da 1-2 dakika kavurduktan sonra biber ve domatesi ekleyin.
  • Tuz ev karabiberi ekleyin.
  • 5 dakika kadar daha kavurun ve doğranmış maydanozları ekleyip ocağı kapatın.
  • Patlıcanların ortasını açın (bu iş için metal bir maşa kullanabilirsiniz), hazırladığınız harcı içine doldurun.
  • Üzerlerini biber ve domates dilimleri ile süsleyin.
  • Fırın tepsisine alın, önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerindki biber ve domatesler pişene kadar tutun, sıcak olarak servis edin.

0 yorum:

Yorum Gönder